Đoković jedva "preživeo" epski triler sa Del Potrom za polufinale Rima!

Novak Đoković, prvi teniser sveta, pobedio je Argentinca Huana Martina del Potra u tri odigrana seta u četvrtfinalu Mastersa u Rimu.

Izvor: LN

Petak, 17.05.2019.

21:15

Đoković jedva
AP Photo/Alešandra Tarantino

Đoković je došao do pobede nad Del Potrom posle izuzetno dramatičnog trilera koji je trajao nešto više od tri sata – 4:6, 7:6(6), 6:4.

Srpski teniser je Argentinca pobedio po 16. put u karijeri u ukupno 20. međusobnom okršaju i ostao savršen (4/4) u duelima na šljaci.

Novaku je ovo ujedno bila i osma pobeda zaredom, posle osvajanja titule u Madridu, ali prva u tom nizu u kojoj je ostao bez jednog seta.

Đoković je u meč ušao sa jasnom taktikom – forsirati Delpov bekhend i ne dopuštati Argentincu da se namesti na udarce. To mu je dosta dobro funkcionisalo i krenuo je da stvara brejk lopte na samom početku.

Ipak, koliko god da je dobro Novak stvarao brejk lopte, Del Potro ih je još bolje spasavao.

Na 2:1 Đoković je propustio dve, na 3:2 još jednu, a onda je usledio bukvalno jedan jedini loš servis gem za srpskog tenisera u prvom setu i – brejk.

U narednom gemu prvi teniser sveta je opet mogao da dođe do šansi, ali jie od 15:30 napravio dve neiznuđene greške i praktično protivniku poklonio gem.

Novak je joše jedanput izvršio pritisak na servis protivnika. Došao je do 0:30, ali je Delpo u tim trenucima – kao i tokom celog seta – podigao nivo igre i izjednačio.

Prenos meča mogli ste ispratiti uz naš LIVE BLOG.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Ipak, stvorile su se nove prilike za Novaka. Imao ih je dve i u ovom gemu (ukupno sedam u setu), ali brejka nije bilo, pa je "Div iz Tandila" poveo sa 1-0 u setovima.

U drugom setu desilo se ono što su svi očekivali. Novak je nastavio da pritiska servis rival, te propustio i sedmu brejk priliku na samom početku.

Nastavio je Novak da briljira u svojim servis gemovima, a onda poveo na 3:2 i ta da se desio sudbonosan momenat. Novak je konačno napravio brejk!

Argentinac je tokom celog meča pogodio nestvarno veći broj linija od protivnika, a fortuna je u tom, šestom gemu drugog seta pogledala Novaka. Njegova loptica je završila na liniji i prevarila Argentinca, a srpski teniser je iskoristio prvu brejk priliku iz devete prilike.

Došlo se do 5:2, a Del Potro je izgledao kao da čuva snagu za naredni set. Novak je imao set loptu (ujedno i 10. brejk šansu), ali je nekada šampion US opena uspeo da novim "bombastičnim servisima" dođe do spasa.

A onda, čudo. Tri vinera Del Potra i jedna greška Novaka, pa je Delpo vratio brejk i ostao u životu. Nedugo zatim, došlo se do taj-brejka.

Tu je Delpo prvi napravio mini-brejk, ali je ubrzo došlo do odgovora. Teniseri su se menjali u vođstvu, a onda je Del Potro napravio prvi korak ka pobedi i došao do dve vezane meč lopte na 6:4.

Novak je prvu spasao servisom, a onda je Del Potra izdao njegov verni forhend, koji je završio u autu.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Prilikom druge meč lopte Novak je pokaza ko je i šta je i odigrao drop šot. To mu je prošlo, a razočarani Argentinac je izgubio i dva naredna poena i otišlo se u treći setu kasnim večernjim satima.

Treći set je počeo dobro po obojicu, a Del Potro je poveo sa 2:1, bez brejka. Novak je dobio drugu opomenu od sudije, ovoga puta zbog bacanja reketa o šljaku.

Uspeo je da izjednači na 2:2 i da u tom gemu spasi čak tri brejk lopte. Kada je spasao treću, uz par fenomenalnih udaraca, prodrao se "zaspalom" Vajdi i ostatku svog tima i rekao im da ustanu na noge.

To je bilo nešto što je "poguralo" srpskog tenisera, koji je u narednom gemu napravio, ispostaviće se, odlučujući brejk.

U par narednih gemova Del Potro je bio siguran na servisu, Đoković takođe. Takav rasplet odgovarao je Novaku, koji je čuvao prednost brejka, te se plasirao u polufinale.

Novakov protivnik u polufinalu Mastersa u Rimu biće Del Potrov sunarodnik Dijego Švarcman, koji je u ranim popodnevnim časovima u petak savladao Keija Nišikorija u dva seta.

Đokovićev i Švarcmanov duel planiran je za subotu oko 20 časova po našem vremenu, ako se u raspored ne umeša najavljena kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

323 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: