Nova vest
Tenis

Sreda, 27.07.2011.

23:39

Sinsinati – tradicija duga više od jednog veka

Turnir u Sinsinatiju poslednji je iz Masters serije pred US open. Sinsinati je treći najveći grad u američkoj državi Ohajo, posle Klivlenda i Kolumbusa.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Smatra se prvim gradom u središtu države koji se naglo industrijski razvio (postao je grad 1819. godine) i uspeo da parira bogatijim gradovima sa obale.

Može se reći da je Sinsinati sinonim za sport pošto, osim teniskog turnira, ima i vrlo uspešne ekipe u hokeju, bejzbolu, američkom fudbalu i fudbalu.

Tenisko takmičenje održava se u Mejsonu, predgrađu Sinsinatija. Ima najdužu tradiciju od svih u SAD, pošto se prvi put odigralo 1899. godine pod imenom Cincinnati Open. Turnir nije posedovao konstantnost i postojanost, pošto je često menjao imena i mesto održavanja u zavisnosti od promenpodloge ili strukture vodećih ljudi. Prvobitno se igrao na šljaci, a zemljani tereni u Sinsinatiju dominirali su sve do 1979. godine, kada je promena na betonsku podlogu postala definitivna.

Takmičenje u ‘Kraljičinom gradu’, kako nazivaju Sinsinati, prvo je bilo zadatak Cincinnati Tennis Club-a, a brigu o turniru 1972. godine preuzeo je Queen City Racquet Club, stacioniran u predgrađu Sinsinatija Šaronvilu. Posle još nekoliko izmena u domaćinu i destinaciji nadmetanja (Cincinnati Convention Center, Old Coney amusement park…), turnir je 1979. izmešten u Mejson. U tom predgrađu sagrađen je stadion, a podloga je sa Har-Tru šljake promenjena u DecoTurf II beton.

Posle su izgrađene još dva teniske arene i Sinsinati je, ne računajući Grend slemove, postao jedini turnir sa tri arene (permanent stadiums) – Center Court, Grandstand Court and Court 3.

Ta igrališta nalaze se u sklopu Lindner Family Tennis Center – Centralni teren može da primi 11.400 hiljada gledalaca, kapacitet Grandstanda je 5.000, a mečeve na Court 3 terenu može da posmatra do 2000 ljudi. Kompleks ukupno ima 10 teniskih terena.

U avgustu 2008. godine turnir je prodat Teniskom savezu SAD (USTA), koji je vlasnik i US opena.

Sponzor turnira je Western&Southern Financial Group, korporacija koja pruža finansijske usluge poput životnog osiguranja i sl. Ukupna vrednost korporacije procenjuje se na 47 milijardi dolara.

U žrebu za singl ima 56 takmičara, a nagradni fond turnira iznosi 2.430.000 dolara. Ove godine takmičenje će se održati od 13. do 21. avgusta.

Godina 2010.

Prošle godine titulu je osvojio Rodžer Federer – on je tako odbranio pehar iz 2009. i ukupno je četvrti put uzeo trofej u Sinsinatiju.

Federer je u prvom kolu bio slobodan, zatim mu je Istomin predao meč pri vođstvu Švajcarca od 5:2, a potom Kolšrajber zbog povrede nije ni izašao na dvoboj Rodžeru. Zato je prvi pravi meč Federer odigrao u četvrtfinalu i dobio je Davidenka, a zatm je na putu do titule još savladao Markosa Bagdatisa i Mardija Fiša (6:7, 7:6, 6:4).

Federer je tako okončao post od sedam meseci bez osvojene titule, a njegovi glavni konkurenti ispali su u četvrtfinalu – Rodik je pobedio Đokovića, Fiš je nadigrao Marija, a Bagdatis je bio bolji od Nadala.

Pre nego što je izgubio od Rodika, Novak je u drugoj rundi dobio Viktora Troickog, a zatim i Nalbandijana. Janko Tipsarević prošle sezone nije igrao u Sinsinatiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu