Neizvesnost, divljanje i politika

Mnogo toga se izdešavalo u prva dva meseca (n)ove teniske sezone.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 07.03.2022.

09:00

Neizvesnost, divljanje i politika
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Krenula je sa aferom "Australija" i maltretiranjem Novaka Đokovića u Melburnu, potom je uvodni Grend slem osvojio Rafael Nadal, da bi sada u prvi plan javnosti iskočio Danil Medvedev.

Između svega toga, svet "belog sporta" šokirao je Aleksander Zverev, divljačkim ponašanjem na turniru u Akapulku.

Upravo je posle takmičenja u Meksiku teniski karavan otišao na mini-odmor, bar oni teniseri koji nisu imali obaveza u Dejvis kupu proteklog vikenda.

Sezona se nastavlja 10. marta, kada startuje prvi Masters u sezoni, u Indijan Velsu, na koji se nastavlja još jedan, onaj u Majamiju.

Neizvesno je predvideti u kojem pravcu će se sezona odvijati, ako pogledamo situaciju po pitanju koronavirusa i mera (Novak Đoković), te dešavanja u svetu politike, u vidu invazije ruske vojske u Ukrajini (Danil Medvedev).

Čini se da je u najboljoj poziciji trenutno Rafael Nadal, koji ima furiozan početak godine, u kojoj je osvojio tri turnira, može se reći neočekivano.

(Ne)pravda

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS
Da li bi do njih, tačnije do Australijan opena, došao, da je Novaku Đokoviću bilo dopušteno da igra u Melburnu, ostaće večito pitanje.

Srpski as je svakako bio veliki favorit na turniru, koji je osvajao devet puta, nasuprot, do ove sezone, onoj jednoj Nadalovoj titulu.

Nakon šest meseci zbog povrede stopala, zatim neubedljive egzibicije u Abu Dabiju, a onda i zaražavanja koronavirusom, ništa nije slutilo na blistav početak "Bika sa Majorke".

Španac je zagrevanje imao na turniru iz 250 serije u Melburnu, gde je trijumfovao bez većih muka.

Pobede nad Berankisom, Rusuvorijem i Kresijem prošle su ispod radara, ali su izgleda dovoljno dobro naoštrile Nadala za ono što mu predstoji.

Do četvrtfinala Australijan opena nije imao većih problema. Protiv Girona, Hanfmana, Hačanova i Manarina izgubio je samo jedat set, koji mu je uzeo Rus.

Prve poteškoće priredio mu je Denis Šapovalov, protiv kojeg je ispustio 2-0 u setovima, ali je peti rešio na iskustvo.

Jači otpor očekivao se i u polufinalu od Matea Beretinija, koji Italijan nije pružio, da bi ono pravo došlo u meču za trofej, kada mu je na megdan izašao Danil Medvedev.

Neuništivi Nadal

Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT
Španac se u finalu suočavao sa tri vezane brejk lopte pri vođstvu Rusa od 2-0 u setovima, ali je na neverevotan način uspeo volšebno da se vrati.

Dva puta po 6:4, a onda i rolerkoster u odlučujućem petom setu (7:5) omogućio nam je da prisustvujemo pravom spektaklu, koji je okončan posle pet i po sati, ispisivanjem istorije – i 21. Grend slem titulom.

Bilo je različitih komentara, koji su omalovažavali ovaj uspeh Španca, ali vratiti se iz ponora do titule, u meču protiv, u tom trenutku, verovatno najboljeg tenisera sveta, mora da se poštuje.

Nadal je potom uzeo odmor od mesec dana, vrativši se na teren u Akapulku, gde je titulu osvajao, do tada, tri puta (2005, 2013, 2020).

Upravo je u Meksiku pokazao da dobra igra iz Australije nije bila slučajnost, a do novog trofeja stigao je bez izgubljenog seta.

Rade se analize i pokušava se odgonetne u čemu je tajna novog Nadalovog povratka, a pojedine brojke uveravaju da je Španac zapravo učvrstio svoj servis i gemove u kojima on ima početni udarac.

Značajno je poboljšao procenat osvojenih poena na svom servisu, te spasenih brejk lopti, što se moglo videti i u duelima sa Medvedevom, naročito u polufinalu Akapulka.

Tada Rusu nije dao ni promil šanse da mu naudi, a rutinski ga je savladao konstantno igrajući ofanzivan tenis.

Lak plen u finalu bio mu je Kameron Nori (6:4, 6:4), Britanac koji je napravio veliki skok na ATP listi, došavši do Top 10.

Novi No. 1

Foto:EPA-EFE/David Guzman
Mnogo važniji trenutak za istoriju tenisa od Nadalove titule, bilo je krunisanje Danila Medvedeva za novog "kralja" tenisa.

Rus je u poslednje vreme imao dosta prilika da naudi Đokoviću, ali na njegovu žalost, nije uspevao da napravi ključni korak ka vrhu liste.

Kada se pogleda, ni ovoga puta nije on bio taj koji je nekim svojim rezultatom potvrdio veliki uspeh i mesto broj jedan.

U tome mu je pomogao Novak, tačnije Jirži Veseli, koji je srpskog tenisera izbacio u četvrtfinalu Dubaija, jedinog na kojem je Đoković ove sezone igrao.

Da se to nije desilo, uz ovaj poraz Medvedeva od Nadala u Akapulku, srpski as bi i dalje bio na čelu ATP karavana, odbrojavajući nedelje i nedelje na vrhu.

Na prvu poziciju Đoković će se, ipak, vratiti već 14. marta, nakon odluke Medvedeva da ne igra turnir u Marseju, koji je osvojio prošle godine. Izgubiće poene, te će Novak narednog ponedeljka započeti svoju 362. sedmicu na vrhu ATP liste.

Do nove promene doći će ubrzo nakon toga, pošto je zbog vakcinalnog statusa, Đokoviću, gotovo sigurno, zabranjeno učešće na Mastersima u Americi.

Medvedev će, izvesno, Đokovića ponovo preći na listi nakon Indijan Velsa, gde je prošle sezone stigao do četvrte runde. Tada se turnir igrao u oktobru, a ne u martu.

Politika

Foto: EPA-EFE/David Guzman
I dok Đoković trpi posledice nevakcinisanja, zbog čega ga na zvaničnim turnirima neće biti verovatno do aprila i Monte Karla, Medvedev ima glavobolju zbog aktuelne političke situacije.

Ruska vojska je već danima u Ukrajini, gde traju ratni sukobi, zbog čega država, ali i sportisti trpe sankcije na svim nivoima.

UEFA, FIFA, Evroliga bili su krajnje rigorozni, dok su ATP i WTA imali blaži stav, dozvolivši ruskim teniserima da nastupaju, ali bez isticanja zastave.

Delovalo je da će to biti dovoljna kazna Medvedev i drugovima, ali očigledno je da se pritisak nastavlja.

Uprkos tome što je pozvao na mir, Medvedev, kao i drugi ruski igrači, morali su da iz opisa profila na Instagramu uklone zastavu svoje zemlje.

Ruski mediji su od izvora iz ATP-a saznali da je to jednostavno traženo od teniserima kako ih ne bi suspendovali.

Neizvesnost svakako vlada, za sada Medvedev može da igra na turnirima kao "neutralni" igrač, ali stvari se menjaju iz časa u čas, pritisci su veliki.

Sve je moguće, sankcionisanje "neposlušnih" nikada lakše se nije sprovodilo.

Divljanje

Foto: EPA-EFE/DAVID GUZMAN GONZALEZ
Sklonićemo temu politike malo u stranu i na kraju se, nakratko, opet vratiti na teniski teren, ponovo na onaj u Akapulku.

Tamo je pored Nadala i Medvedeva, u fokusu, bar na startu takmičenja, bio i Aleksander Zverev, zbog nedoličnog ponašanja.

Svojim pet minuta ludila imao je u meču dublova, kada je posle poraza u paru sa Marselom Melom, nasrnuo na sudiju reketom, udaravši ga u stolicu, pored nogu.

Nakon momentalnog izbacivanja sa turnira i jedne (ne)prospavane noći, molio je i izvinjavao se svima, ali nije urodilo plodom.

Kažnjen je 40.000 dolara, oduzeto mu je i onih tridesetak hiljada zarađenih u Meksiku, kao i bodovi osvojeni do tog trenutku.

Nemac ne može da se pohvali formom koja ga je krasila tokom prošle sezone, kada je stigao da osvoji pet titula (Akapulko, Madrid, Sinsinati, Beč i Završni masters), ali i olimpijsko zlato.

Ove ga je Šapovalov glatko izbacio u osmini finala Australijan opena, da bi potom u Monpeljeu izgubio u finalu od imenjaka Bublika.

Trka za Torino

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco
Nakon američke turneje, kreće ona evropska na šljaci, koja će vrhunac doživeti krajem maja na Rolan Garosu.

Trka za Torino i što bolju poziciju se rasplamsava, a najviše bodova, od prve petorice na listi, do pariskog Grend slema, računajući i RG, zanimljivo, brani Stefanos Cicipas – 4.060 bodova.

Ni Grk, baš kao ni Zverev, nije igrao ništa spektakularno u ova dva meseca. Polufinale Melburna i Akapulka, finale Roterdama i četvrtfinale Marseja nisu nešto što ga zadovoljava.

Za Cicipasa deluje komplikovano da uđe u borbu sa četvoricom rivala, koji su ispred njega i koji do Rolan Garosa brane manje poena.

Najmanje za odbranu ima Medvedev, koji je standardno na zemljanoj podlozi imao slabe rezultate. Prošle godine je u Parizu nastupio peti put i tada je ostvario tek prvi trijumf u Bulonjskoj šumi, doguravši kasnije do četvrtfinala.

Magla u kojoj je Đoković zbog nevakcinisanja otežava analizu i predviđanje, ali ono što je sigurno, je da srpski as do Rolan Garosa brani 3.575 bodova.

Propustio je Indijan Vels i Majami prošle sezone, u Monaku ispao u trećem kolu, nije igrao u Madridu, za razliku od Rima, gde je u finalu poražen od Nadala. Tu su polufinale Srbija opena, te titula na Beograd openu, ali i Rolan Garosu.

Iza Cicipasa (4.060) i Đokovića (3.575), a ispred Zvereva (2.680) i Medvedeva (1.220) jeste Nadal, na čiju vodenicu, makar tako izgleda sada, sve ide...

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: