ABA plej-of: Kreće bitka za Evroligu

Ligaški deo ABA lige završen je pobedom ekipe Budućnosti nad FMP, kada smo i zvanično saznali konačan poredak na tabeli.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

12:00

ABA plej-of: Kreće bitka za Evroligu
Starsport

Košarkaši iz Železnika trijumfom u 'Morači' mogli su da vinu Cedevitu na drugo mesto, ali izabranici Aleksandra Džikića nisu dopustili iznenađenje na svom parketu.

Ranije u toku ponedeljka aktuelni šampion regiona Crvena zvezda na poseban način završila je ovaj prvi deo lige, pošto je u klasiku savladala Cibonu sa 107:69.

Ekipa Dušana Alimpijevića još ranije obezbedila je prvo mesto i prednost domaćeg terena, pa ovaj meč nije imao takmičarski značaj, ali je ujedno bio i veoma važan, s obzirom na to da su crveno-beli pre nekoliko dana ubedljivo poraženi u Kataloniji.

Polufinalni parovi su Crvena zvezda/Mornar i Budućnost/Cedevita – timovi koji će se boriti za najprestižnije košarkaško evropsko takmičenje Evroligu.

Zvezda šesti put zaredom u Evroligi i peti uzastopni šampion Jadrana ili Cedevita, Budućnost ili Mornar prvi put prvaci ABA lige? Saznaćemo ubrzo.

Mornar bez Lukovića teško sa Zvezdom

Starsport
Košarkaši Crvene zvezde ulaze kao apsolutni favoriti u ovaj polufinalni duel, međutim klub iz Bara zasluženo se našao ispred Partizana na tabeli i sigurno da ih ekipa sa Malog kalemegdana neće potceniti.

U dva susreta ove sezone 'crveno-beli' slavili su oba puta – u Beogradu 88:77, odnosno u Crnoj Gori 82:74.

Dva tima sastala su se na otvaranju regionalnog košarkaškog takmičenja ukrstili su "koplja" u hali 'Aleksandar Nikolić', a iako rezultat tako ne kaže crveno-beli su bez veće muke savladali Mornar.

Izabranici Dušana Alimpijevića već u prvom poluvremenu su rešili pitanje pobednika, a odlično izdanje pokazali su Matijas Lesor sa 22 poena i Tejlor Ročesti koji je meč završio sa 17 poena, četiri skoka, sedam asistencija i jednom ukradenom loptom.

Gosti iz Bara su poveli na startu igre, da bi sjajni Matijas Lesor vezao pet poena, od čega četiri zakucavanjima i doneo vođstvo domaćinu, koja je posle prvog kvartala iznosila "plus sedam" – 19:12.
Starsport
Serijom od 8:0 u drugoj čevrtini 'crveno-beli' su počeli da se rezultatski odlepljuju, a pre svega su bili raspoloženi u šutu ta tri poena – posle 20 minuta igre rezultat na semaforu bio je 47:30.

Zvezda je do kraja lako odradila posao, prednost je išla i preko dvadeset poena prednosti, a konačna rezultat glasio je 88:77.

Sredinom decembra duel u Baru bio je dosta ujednačeniji, a Zvezdi je velike promene pravio Uroš Luković koji je meč završio sa 18 poena i devet skokova, kao i Derik Nidam sa 15 poena i 10 asistencija.

'Crveno-beli' slavili su zbog odlične partije Stefana Jankovića i Džejmsa Feldina, međutim oba duela dve ekipe odigrana su u 2017. godini.

Kako smo već duboko "zagazili" u 2018. godinu, logično je da su se neke stvari promenile. Ekipa Dušana Alimpijevića nalazi se u paklenom ritmu, dok Mornar plej-of dočekuje odmoran, ali i bez Lukovića.
Starsport
Verovatno i najbolji centar ABA lige ove sezone povredio se na meču sa Cibonom, kada ga je saigrač Nemanja Vranješ slučajno udario u kvadriceps. Upravo zbog toga centar Mornara će gotovo sigurno propustiti prvi meč.

Sa druge strane Crvena zvezda će za deset dana odigrati pet mečeva, od čega tri u Evroligi i dve u polufinalu regionalnog takmičenja.

Beogradski klub u četvrtak dočekuje Valensiju, potom u nedelju igra sa Mornarom, zatim ekipu očekuju dueli u dva dana sa Panatinaikosom i Fenerbahčeom, dok se ovaj ciklus utakmica završava 25. revanšom u Baru.

Zvezda je apsolutni favorit u ovom dvomeču, ali će konačan ishod zavisiti od raznih okolnosti.

Nepredvidiv duel Budućnosti i Cedevite

ABA/Marin Sušiæ
Duel između Budućnosti i Cedevite trebalo bi da bude mnogo ujednačeniji nego prethodno opisani.

Izabranici Aleksandra Džikića dogurali su daleko u Evrokupu i dvomeč očekuju nešto umorniji od kolega iz Zagreba. Sve do prošle nedelje Podgoričani su konstantno bili u ritmu od dve utakmice u sedam dana.

Eliminacijom od Darušafake u četvrtfinalu Evrokupa ovaj težak ritam se završio za Budućnost, koja je ostavila odličan utisak u drugom po rangu evropskom takmičenju.

Ekipa trenera Džikića držala je prvo mesto ABA lige u većini vremena, ali je zbog pada forme i poraza u završnici ligaškog dela ispustila prednost domaćeg terena.
Starsport
Budućnost je izgubila od Mornara, Cedevite i Partizana i time je zakomplikovala svoju situaciju. Mnogi će reći da je uzrok pad forme i nisu toliko daleko od istine, ali i umor je stigao tim iz Podgorice koji je jedini uz Crvenu zvezdu igrao dva meča nedeljno.

Košarkaši Cedevite od sedmog februara igraju u dosta lakšem ritmu, pošto su eliminisani iz Evrokupa ranije i iskoristili su ovaj period da podignu nivo igre.

Izabranici Jura Zdovca imaju devet pobeda zaredom u svim takmičenjima i po svemu prikazanom u ovaj duel možda ulaze i kao favoriti.

Iako je prednost domaćeg terena na strani Podgoričana, kod Cedevite domaći teren ne igra toliko veliku ulogu kao u slučaju kod Budućnosti, Zvezde ili Mornara.
Starsport
Obe ekipe poznaju se veoma dobro, pošto su u sezoni odigrali čak pet mečeva, a Džikić vodi sa 3:2 protiv Zdovca.

Pre nešto više od mesec dana odigrali su dva meča u četiri dana i učinak je bio polovičan – klub iz Zagreba slavio je u ABA ligi, dok je iz Podgorice pobedu odneo u Evrokupu.

Tokom sezone Budućnost se pokazala kao disciplinovanija ekipa i to je njihov glavni adut protiv Cedevite koja zna da ima dosta praznog hoda u igri.

Ukoliko Jure Zdovc i igrači smanje broj loših minuta imaju čemu da se nadaju u ovom polufinalnom duelu. Sa druge strane forma Budućnosti je najveći znak pitanja i sigurno da nas očekuje neizvesna serija između ova dva tima.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: