Veliki test za Krstajića – Podgorica i Bukurešt su prekretnica

Fudbalere Srbije ove nedelje očekuju dva možda i ključna meča u borbi za prvo mesto u Grupi 4 Lige C Lige nacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2018.

12:00

Veliki test za Krstajića – Podgorica i Bukurešt su prekretnica
Foto: StarSport

"Orlovi" se u ponedeljak popodne okupljaju u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi u znatno drugačijem sastavu u odnosu na prethodna okupljanja.

Pred selektorom Mladenom Krstajićem su dva velika izazova jer u mečeve sa Crnom Gorom i Rumunijom ulazi bez nekoliko ključnih igrača.

U danima uoči okupljanja sa spiska su otpali prvo zamenik kapitena Nemanja Matić, a onda i sam kapiten Aleksandar Kolarov. To sa sobom povlači brojne promene u već nestabilnoj koncepciji Krstajićeve igre.

U četvrtak će u Podgorici već 12. meč u nizu selektor morati da izvede izmenjen tim, a već osmi put defanzivnu liniju u novom sastavu, a upravo je to u prethodnim mečevima bila najslabija tačka njegovog tima.
Foto: StarSport
Umesto Kolarova selektor je pozvao defanzivca Partizana Nemanju Miletića, pa je skoro pa izvesno da bi kapitena u startnoj postavi na poziciji levog beka trebalo da zameni igrač Crvene zvezde Milan Rodić.

U srcu odbrane se očekuju talentovani Milenković i Veljković, a desno najverovatnije iskusni Rukavina, mada ne bi bilo iznenađenje da selektor i tu rotira.

Što se tiče Matićevog mesta, tu će Krstajić imati znatno veću glavobolju, ne zbog nedostatka altarnativa na zadnjem veznom, već zbog uloge i nivoa koji će zamena morati da nadoknadi.

A u kombinaciji za centralni deo veznog reda su Saša Lukić, Sergej Milinković-Savić, Nenad Krstičić, Branko Jovičić.

Lukić je protiv Rumunije pokazao da bi u narednim godinama mogao biti standardni prvotimac pa i njega očekujemo u prvih 11 u Podgorici, a uz njega najverovatnije i Milinković-Savića uprkos očajnoj formi veziste Lacija koji je pod velikim pritiskom italijanskih medija u poslednje vreme.
Foto: Getty images
Što se ostatka tima tiče, ne bi trebalo da bude previše iznenađenja, Dušan Tadić je u impresivnoj formi u Ajaksu, Adem Ljajić polako ulazi u ritam u Bešiktašu, Mijat Gaćinović ima sve više prostora za igru u Ajntrahtu, a alternativa je i Nemanja Radonjić.

U najisturenijem delu tima je sve jasno, Mitrović bi trebalo da predvodi napad, a Prijović da kao i do sada bude džoker sa klupe.

Iako su do kraja prve faze Lige nacija ostale još četiri utakmice, naredne dve će skoro izvesno da budu ključne u borbi za prvu poziciju.

Srbija i Crna Gora dele to mesto uoči međusobnog susreta u Podgorici, sa dva boda ispred Rumunije koja ne bi trebalo da kiksne u Litvaniji.

Ukoliko "Orlovi" ostvare dobar rezultat u četvrtak, pre svega ako pobede, već u nedelju bi u Bukureštu mogli da se učvrste na vrhu tabele.
Foto: Getty images
U tom slučaju plasman u viši rang bi bio na dohvat ruke jer na u poslednja dva meča Srbija je domaćin, Litvaniji i Crnoj Gori.

U centru pažnje je svakako Podgorica, ne samo zbog prvog međusobnog duela bivših zemljaka koji sa sobom nosi ogroman emotivni pečat, već i zbog situacije u timu Crne Gore.

Selektor "Sokolova" Ljubiša Tumbaković ima još većih glavobolja od Krstajića, jer osim već nedeljama poređenih ključnih igrača Stevan Jovetića i Stefana Savića, ne može da računa na još nekoliko.

Marko Vešović takođe skoro izvesno neća moći da nastupi, a protekle nedelje se povredio vezista Levantea Nikola Vukčević. Na sve to rovit je krilni fudbaler Partizana Marko Janković koji nije igrao u petak za crno-bele.

Međutim, Crnogorci su pre mesec dana pokazali da i u ovakvoj situaciji mogu biti nezgodan rival, pa su u desetkovanom sastavu i uprkos isključenju jednog fudbalera tokom meča odoleli na gostovanju u Rumuniji.
Foto: Getty images
S druge strane, Rumuni su sigurno puni optimizma nakon remija u Beogradu pa ovu nedelju takođe vide kao ključnu u borbi za prvo mesto.

Prvo gostuju nejakoj Litvaniji gde bi im dobra igra i rezultat mogli dodatno podići samopouzdanje pred dolazak Srbije u Bukurešt, a onda bi taj meč bi u zavisnosti od podgoričkog mogao da bude presudan za sve selekcije.

Krstajića u svakom slučaju očekuju dva možda i najveća testa, s obzirom na sastav tima i atmosferu oko reprezentacije, dva testa u koji mogu da značajno usmere njegovu selektorsku karijeru.

"Orlovi" se okupljaju u ponedeljak popodne, prvi trening je na programu u 18 časova u Staroj Pazovi.

Srbija gostuje Crnoj Gori u četvrtak u Podgorici (Gradski stadion) od 20.45 časova, a Rumuniji u nedelju u Bukureštu (Nacionalna arena) od 15h. Krstajićevih 11 startnih postava u 11 mečeva

Kina – Srbija 0:2
Stojković – Rukavina, Ivanović, D. Tošić, Obradović – S. Milinković-Savić, Gudelj – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

J. Koreja – Srbija 1:1
Stojković – Rukavina, Ivanović, Vuković, Obradović – Maksimović, Grujić – Živković, S. Milinković-Savić, Ljajić – Prijović

Srbija – Maroko 1:2
Dmitrović – Basta, N. Maksimović, D. Tošić, Kolarov – Živković, Matić, Ljajić – Tadić, Mitrović, Kostić

Nigerija – Srbija 0:2
Stojković – Rukavina, Ivanović, Nastasić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

Srbija – Čile 0:1
Stojković – Rukavina, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Grujić, Milivojević – Živković, Ljajić, Radonjić – Mitrović

Srbija – Bolivija 5:1
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Matić, S. Milinković-Savić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

Kostarika – Srbija 0:1
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, S. Milinković-Savić, Ljajić – Mitrović

Srbija – Švajcarska 1:2
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, S. Milinković-Savić, Kostić – Mitrović

Srbija – Brazil 0:2
Stojković – Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov – Matić, S. Milinković-Savić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović.

Litvanija – Srbija 0:1
Dmitrović – Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić – Maksimović, Matić – Živković, Tadić, Kostić – Mitrović

Srbija – Rumunija 2:2
Dmitrović – Rukavina, Spajić, Veljković, Kolarov – Maksimović, Lukić – Tadić, S. Milinković-Savić, Ljajić – Mitrović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: