Šampionsko slavlje Boston Seltiksa

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

09:04

Default images

Košarkaši Bostona osvojili su 17. titulu u klupskoj istoriji. Seltiksi su u noći između utorka i srede savladali kod kuće Los Anđeles Lejkerse, sa 131:92, i trijumfovali u finalnoj seriji NBA plej-ofa sa 4:2. Kapiten Bostona Pol Pirs proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Pirs je u meču broj 6 postigao 17 poena, ovog puta nije bio najefikasniji ali je zasluženo odneo to priznanje nakon briljantnih partija u duelima sa Lejkersima.

Odlučujuća pobeda Bostona bila je ujedno i njihova najubedljivija u velikom finalu, kao i do sada najubedljivija u mečevima u kojima se odlučivalo o novom šampionu NBA lige.

Sa konačnih 39 poena razlike, generacija predvođena Pirsom, Garnetom i Alenom oborila je rekord postavljen pre čak 43 godine, a koji je pripadao takođe Bostonu. Seltiksi su 1965. godine savladali upravo Lejkerse, 129:96, u petom meču NBA finala.

Ovo je prva titula za veliku trojku Bostona. U odlučujućem meču, Garnet je zabeležio 26 poena i 14 skokova. Alen je postigao 26 poena, a Pirs 17, a fantastičnu partiju pružio je i Rondo, koji je upisao 21 poen, 8 asistencija, 7 skokova i 6 ukradenih lopti.
AP
Na drugoj strani, Kobe Brajant, MVP lige, zabeležio je 22 poena, uz šut iz igre 7/22. Farmar je postigao 12, Odom 14, Gasol 11, a Radmanović 6 poena.

Brajant je pogodio prva 4 od 5 šuteva, ali je vezao 7 promašaja protiv odbrane Bostona koja je tokom većeg dela meča bila besprekorna. Na drugoj strani, Seltiksi su, izuzimajući prvu četvrtinu, u svim ostalim periodima ubacili preko 30 poena, uključujući i 42 u poslednih 12 minuta.

Meč je prelomljen već u drugoj četvrtini, kada su domaći imali prednost od 58:35, a Garnet već tada imao 17 poena. Boston se u tim trenucima poigravao sa gostima iz Los Anđelesa. Četvrtinu su rešili sa 34:19.

Za razliku od meča broj 2 kada su Lejkersi smanjili na samo dva razlike, Seltiksi se ovog puta nisu zaustavljali, a šampionsko slavlje počelo je već posle tri četvrtine. Boston je imao +29, a trener Dok Rivers ubrzo zatim je izvukao Garneta, Pirsa i Alena iz igre. Velika trojka Bostona dočekala je finiš meča u zagrljaju sa trenerom, da bi

Samo 12 meseci nakon sezone u kojoj su zabeležili samo 24 pobede Seltiksi su vratili šampionsko slavlje u Boston. Ovo im je prva titula u poslednje 22 godine, a na poraženoj strani ponovo su Lejkersi, koji su dobili samo 2 od 11 finalnih serija protiv Bostona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: