Srbija na skeneru B92: Pronašli smo dobitnu kombinaciju u reketu

Srbija je peta reprezentacija sveta – to je "zaključak" nakon dvonedeljnog putešestvija po Kini.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 14.09.2019.

18:45

Srbija na skeneru B92: Pronašli smo dobitnu kombinaciju u reketu
Foto: fiba.basketball

Bili smo favorit broj jedan uoči Mundobasketa i posle prve četiri utakmice, ali smo onda videli da ne pobeđuje uvek "najbolji".

Nego najspremniji, najmotivisaniji, najuigraniji. Uprkos sjajnim rezultatima na pripremama, "Orlovi" očigledno nisu bili dovoljno spremni za izazove s kojima su se susreli na Dalekom istoku.

Ono što se može zaključiti na osnovu poslednja dva meča, pobedama protiv SAD i podjednako dobro protiv Češke, je da smo kasno pronašli "dobitnu kombinaciju".

Možda nisu najbolji mečevi za izvlačenje zaključaka, s obzirom na nebitnost utakmica, ali opet ne može se, a ne primetiti određene promene u igri naše ekipe u odnosu na poraze od Španije i Argentine.

Ključnu stvar smo istakli protiv Amerikanaca, a to je da je očigledno pritisak značajno uticao na slabiji nivo igre od očekivanog.
Foto: fiba.basketball
Ono za šta smo u poslednjem meču protiv Češke dobili potvrdu nakon što smo videli i protiv SAD, to je da je sada već bivši selektor Đorđević tek u ovim utakmicama pronašao petorku na kojoj je trebalo da bude maksimalno fokusirana igra.

Sa Jovićem, Bogdanovićem, Lučićem te Jokićem i Milutinovom smo bili mnogo konkretniji i efikasniji, lopta je išla mnogo brže i mnogo lakše smo završavali akcije.

Posebno se tu ističe sjajna saradnja Jokića i Milutinova u reketu, s kojim je centar Denver Nagetsa uspeo da pokaže sav svoj raskošni kreativni arsenal.

Takođe, na primeru fantastičnog Bogdanovića smo videli i da je ekipi možda nedostajalo malo više slobode u igri, malo više prostora za individualizam, pre svega našim najvećim zvezdama.

Na kraju, utešno peto mesto, daleko od očekivanja i potencijala, ali možda odlična lekcija na kojoj bi ova izuzetno talentovana generacija mogla da izgradi dominaciju u narednom periodu.
Foto: fiba.basketball
Simonović – nije bio njegov dan u napadu, pogodio je tek dva puta, nijednom za tri poena iako je imao otvorene šuteve.

Bogdanović – još jednom pokazao da je najveći "gubitnik" slabog izdanja reprezentacije. "Napunio" je i koš Čeha i bukvalno je bio najzaslužniji za utešno peto mesto. Da smo napravili korak više, nema sumnje da bi bio MVP.

Bjelica – ograničena minutaža u poslednjem meču, jedva da se primetilo kada je bio na parketu.

Lučić – nije ga služio šut kao protiv Amerikanaca, stub odbrane u trenucima kada smo "lomili" Čehe.

Raduljica – sjajno izdanje s obzirom na minutažu, 8 poena za 10 minuta uz potpunu kontrolu reketa.

Birčević – sa nekoliko grešaka s obe strane parketa limitirao svoju minutažu na manje od dva minuta.
Foto: fiba.basketball
Jokić – dominirao u reketu u tandemu sa Milutinovom, posebno s kreativne strane zabeleživši 7 asistencija uz 14 skokova uz minimalan fokus na individualnu završnicu napada.

Milutinov – perfektan partija (6/6 iz igre, 7 skokova) s kojom je verovatno zacementirao mesto prvog centra reprezentacije u godinama koje dolaze.

Micić – ograničena minutaža, bez konkretnog učinka.

Gudurić – opet nije koristio vreme na parketu, zaokružio bledo izdanje u Kini.

Jović – možda i najbolji meč na SP, sjajan iz svakog ugla poenterskog, kreativnog, skakačkog (12+7+6). Malo kasno dostigao pravu formu.

Marjanović – vrlo slaba predstava protiv Čeha, umnogome je pokvario ritam igre našeg tima, pa je stoga i igrao svega dva minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: