Bojinović: "Početak nove ere srpskog rukometa"

Muška rukometna reprezentacija Srbije neočekivano je obeležila 2008. godinu fantastičnim rezultatima, a već sredinom januara pred rukometašima je Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Pripreme su već počele Danom rukometa i prijateljskim mečevima sa Rumunijom u Beogradu i Nišu.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

15:14

Default images

Slavnih dana srpskog rukometa mlađe generacije se i ne sećaju. Sredinom 80-ih reprezentacija Jugoslavije bila je olimpijski i svetski šampion, a osnovu tima činili su igrači šabačke Metaloplastike, dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope. Posle raspada države Hrvatska je postala svetska supersila, a posle evropske bronze 1996. i dva treća mesta na svetu 1999. i 2001. godine naša selekcija potpuno je nestala sa svetske scene.

Promene u rukometnom savezu donele su neverovatan uspon – Srbija je u godini koja se završava izborila plasman na Svetsko prvenstvo, blista u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a odluka da Niš bude domaćin svih zvaničnih mečeva omogućila je fantastičnu podršku prepune hale, bilo da u goste dolaze nejaka Farska Ostrva ili olimpijski vicešampion Rusija. U septembru stigla je i fantastična vest – naša zemlja biće šampion prvenstva Evrope 2012. godine. Iskusni Mladen Bojinović kaže da je jasna strategija saveza donela rezultate i da bi rukomet mogao da se vrati u centar pažnje ljubitelja sporta u Srbiji.

"To je definitivno cilj broj 1 ovog saveza. Čelnici našeg rukometa napravili su plan na duge staze. Jedan cilj smo ispunili, kvalifikovali smo se na Svetsko prvenstvo u Hravtskoj, treba da se kvalifikujemo za Austriju, a posle toga da izborima plasman na SP u Švedskoj. Tu je i domaćinstvo Evropskog prvenstva 2012, vest koja je sve nas obradovala. Te 4 godine bi trebalo da predstavljaju početak nove ere srpskog rukometa, kada će se praviti i baza za neku još svetliju i bolju budućnost", izjavio je Bojinović.

Već drugog dana 2009. rukometaši će se okupiti da bi započeli kratke pripreme za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Bojinović smatra da će dobra atmosfera posle uspeha u 2008. značajno doprineti dobrim pripremama za šampionat u Hrvatskoj.
"Svi smo jedva čekali da se zdravi, sretni i nasmejani okupimo za početak priprema za SP u Hrvatskoj. Ova reprezentacija je već dve godine na okupu, sazrevamo kao reprezentacija i najbitnije je da svi dajemo sve od sebe, da izgaramo na terenu i da uvek sa terena izađemo časno. Siguran sam da na Svetskom prvenstvu nećemo razočarati Srbiju", kaže Bojinović.

Reprezentacija Srbije već nekoliko godina igra u istom sastavu, ali će mnogim njenim članovima predstojeće prvenstvo biti prvo veliko takmičenje u karijeri. Žarko Šešum sa velikim uspehom igra u Mađarskoj, ali će mu šampionat sveta biti sasvim novo iskustvo.

"Meni je ovo prvo veliko seniorsko takmičenje. Naravno da razmišljam o prvoj utakmici o tome kako će se stvari odvijati. To mi je stalno u mislima. Međutim, pre toga, najpre moramo da odradimo kvalitetne pripreme, iako imamo samo 15-ak dana. 2. januara se okuplja kompletan sastav i odmah od prvog jutarnjeg treninga se kreće sa žestokim treninzima i pripremama", izjavio je Šešum.

U prvoj fazi našu selekciju očekuju evropski prvak Danska, snažna Norveška, selekcija Egipta i autsajderi Brazil i Saudijska Arabija. Domaćin grupe biće Poreč, čije vlasti su posle tragikomične javne rasprave sa čelnicima rukometnog saveza uplatili neophodna novčana sredstva i ugostiće neke od najboljih svetskih rukometaša. Svetsko prvenstvo počinje 16. januara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: