Predsedničke izbore potisnuo Legija

Info

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2004.

13:35

Default images

Medijski savet beogradskog Medija centra svake nedelje prati i analizira rad štampanih i elektronskih medija u Srbiji u kampanji za predsedničke izbore. Članovi Saveta su novinari: Lila Radonjić, Svetlana Lukić, Stevan Nikšić, Dragoljub Žarković i Dragan Janjić.

Svi članovi tima zapažaju da su glavni igrači na medijskoj sceni Legija i njegovi advokati. Predsednički izbori su u drugom planu, a kandidati su epizodisti - navodi se u izveštaju Medijskog saveta za period od 3. do 9. maja.

Opšta ocena članova Saveta kreće se od procene da većina medija činovnički, ravnodušno otaljava praćenje predsedničke izborne kampanje do ukazivanja na neke incidentne slučajeve i povrede profesionalnih pravila. Sasvim je izvesno da krupne političke teme opredeljuju i ton i tok izbornih kampanja, i da mediji tragaju za stavovima kandidata u vezi sa tim temama. Problem koji se već uočava jeste pokušaj da se `slučaj Legija` iskoristi za politički obračun kandidata uz posredovanje grupe medija. Procena je da će ova tendencija jačati u nedeljama do izbora.

Neprimerena dominacija Legije u "Kuriru": U broju od subote, stvar polako prerasta u hvalospev, budući da je naširoko citiran advokat koji tvrdi kako Legija u zatvoru čita i kako posti sredom i petkom. To nema direktne veze sa izborima, ali je teško oteti se utisku kako list marginalizuje ne samo izbore nego i sve ostale važne političke i privredne teme, i kako je, gotovo bez ostatka, posvećen ličnosti Legije. To teško može da se nazove profesionalizmom.

BK televizija ima velike oscilacije u pokušaju da izbalansira stav prema svim predsedničkim kandidatima. Početkom nedelje nedvosmisleno je forsiran kandidat Bogoljub Karić, čija je kampanja praćena prilično ekstenzivno. U drugoj polovini nedelje izveštavanje je primereno osnovnim profesionalnim pravilima, što znači da je odnos prema svim ključnim kandidatima postao izbalansiran.

Primer s BK TV od 4. maja: BK televizija ima problema u prezentaciji predsedničkih kandidata. Bogoljub Karić nije upadljivo istican u prvi plan, ali su urednici našli načina da mu daju prednost. U izveštaju (prilično dugom) o polaganju kamena-temeljca za fabriku konzervi, gde je centralna ličnost bio Maršićanin, nije pomenuto da je on predsednički kandidat. Prilog je odrađen korektno, s tim što se na snimcima u dva navrata pojavio Karić, koji je prisustvovao svečanosti. Njegov glas nije se čuo, ali je, što se tiče slike, dobio gotovo isto prostora kao i Maršićanin.

Posle tog priloga sledio je izveštaj o polaganju kamena-temeljca za zgradu sa luksuznim stanovima na Novom Beogradu. Investitor je pozvao Karića da položi kamen-temeljac, a u prilogu je navedeno da je on i predsednički kandidat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: