Prag: Šetnja kroz vekove

Pročitajte jedan od mogućih načina da provedete idealan dan u Pragu.

Izvor: novosti.rs, A.Krsmanoviæ

Nedelja, 01.02.2015.

08:08

Default images

Ako ste na proputovanju kroz Prag i imate samo jedan dan da obiđete čuveni “zlatni grad”, ne očajavajte nego iskoristite maksimalno svaki trenutak.

Centralno, istorijsko jezgro Praga jedinstvena je urbana celina s više od dve hiljade istorijski značajnih građevina i spomenika. Zato je Prag jedan od najznačajnijih kulturnih centara Evrope.

08.00 Jednodnevna karta za gradski prevoz košta oko šest evra, a metro radi od pet časova. Karlov most je jedna od najvećih atrakcija grada, a bio je i “glavni lik” u spotu grupe “Inekses” i u mnogobrojnim filmovima. Na Karlovom mostu uvek je gužva, pa poznavaoci prilika preporučuju da se do njega dođe rano ujutro. Leti, u zoru, na ovom mostu iz 14. veka mnogi građani vežbaju jogu.

Od prepodnevnih sati most je prepun turista, karikaturista, slikara... Na mostu se nalaze skulpture ličnosti koje su važne za istoriju hrišćanstva i Češke, a nama je najznačajnija statua Ćirila i Metodija.

09.00 Doručak u kafeu “Imperijal” predstavlja divno iskustvo. Nalazi se blizu mosta, a vodi ga čuveni češki šef (glavni kuvar) Zdenjek Pohlreih, koji ima i svoju emisiju na nacionalnoj televiziji.

10.00 Do Praškog dvorca (Hradčani), zvanično najvećeg u Evropi, može se stići pešice od mosta, metroom (najbliža stanica je Malostranska) ili tramvajem broj 22. Kompleks dvorca prostire se na 77.000 kvadratnih metara i u njemu se nalaze prva gotska katedrala u centralnoj Evropi, muzej, vrtovi, ali i zvanična rezidencija predsednika u kojoj prima goste. Spektakularna je i smena garde, kao u Londonu.

Dvorac je star čitav milenijum i pod zaštitom je Uneska. Još jedna atrakcija je Zlatna ulica u kojoj se nalaze prelepe šarene male kuće, za koje se plaća ulaz. Pogled s brda na grad je fantastičan, što je još jedan razlog da posetite ovaj zamak.
13.00 Kafu treba popiti i u art deko kafeu “Slavija” koji je od 1930. godine stecište poznatih pisaca, intelektualaca, slikara...

14.00 Stari, Venceslavov trg ključna je lokacija u gradu, i mnogi odatle polaze u razgledanje. To je mesto susreta još od 12. veka i na njemu se uvek nešto dešava. Tu su i lepe radnje, a svaka zgrada ima svoju priču.

15.00 Legendarni astronomski sat na Gradskoj kući verovatno je najslikaniji na svetu. Ovo gotsko remek-delo napravljeno je 1410. godine i pokazuje uporedo vreme i datume po bohemijskom i vavilonskom načinu računanja vremena.

16.00 Obavezno odvojite vreme za šetnju ulicama i za razgledanje, jer je arhitektura fantastična. Takođe, cene su povoljne i treba šopingovati.

20.00 Prag je poznat po noćnom životu, ali većina turista dan završi na brodu krstareći Vltavom uz “tanku” večeru. To je šteta, jer su cene u restoranima povoljne, a jedan od najboljih je “Vejvoda”, koji već 100 godina služi ukusne kolenice.

foto: flickr.com/swampa

foto: flickr.com/romanboed

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: