Pustinja u blizini Srbije: Zovu je Sahara, imaju i kamile VIDEO

Malo je poznato da u Hrvatskoj postoje i pustinje, koje su danas nesvakidašnja turistička atrakcija. To samo potvrđuje koliko malo znamo o zemlji koja se nalazi u našem regionu, i koliko Hrvatska ima zanimljivih i manje otkrivenih mesta i sadržaja.

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2023.

13:34

Pustinja u blizini Srbije: Zovu je Sahara, imaju i kamile VIDEO
Foto: Vesna Kriznar/Shutterstock

Na severu zemlje oko grada Đurđevca postoji jedinstveni prirodni fenomen pod imenom Hrvatska Sahara. U pitanju je pustinja, i to prava, sa dinama koje se prostiru se na površini od oko 50 hektara.

Đurđevački pijesci su jedina preostala pustinja u Hrvatskoj. To je danas zaštićeno botaničko područje sa posebnim prirodnim staništem. Ova pustinja, osim što je atraktivna, posebna je i po tome što je dom velikom broju endemske flore i faune.

Turisti ne treba da očekuju pustinju poput prave Sahare i slično, u pitanju je vrlo malo ali prilično lepo mesto za posetu. Đurđevečki pijesci su 1963. godine proglašeni posebnim geografskim i botaničkim rezervatom.

Ova pustinja privlači mnoge turiste, uglavnom se radi o domaćim turistima. Lokalne vlasti su čak i obezbedile tri kamile koje turisti obožavaju. One zajedno sa dinama čine deo jedinstvene i autentične scenografije prave pustinje.

Vikend beg iz grada: Ovo nije Windows XP pozadina, ovo su Zagajička brda FOTO

Po pustinji turisti mogu da se šetaju, da naprave fotografije, a tu je otvoren i centar za posetioce, Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

U centru turisti mogu saznati nešto više o ovom prirodnom fenomenu. Pored toga, kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru mogu otkriti sve jedinstvenosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: