Utvrđenje Barda: Tvrđava koja je zaustavila Napoleonovu vojsku

Grad Bard se nalazi u severozapadnom delu Italije u Dolini Aoste. U ovom mestu danas ima svega 130 stanovnika, a pre nekoliko vekova su imali veliku ulogu u istoriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

15:25

Utvrđenje Barda: Tvrđava koja je zaustavila Napoleonovu vojsku
Foto: depositphotos/ LDenis

Bard se nalazi na reci Dora Beltea na sat udaljenosti od gradova Milano, Aoste i Torino. Ovaj gradić ima svega nekoliko znamenitosti, a najveća je svakako tvrđava Barda.

Tvrđava, kakvu je vidimo danas, napravljena je između 1830. i 1838. godine za vreme vlasti Karla Alberta od Sardinije, pripadnika dinastije Savoja, a pre ove porodice smenjivala se među lokalnim vladarima.
Tvrđava Barda je nastala od utvrđenja iz 10. veka, a koje je opet bilo dograđeno utvrđenje Teodorika Prvog iz 5. veka. U vlasništvu dinastije Savoja, tvrđava je dobila dodatno utvrđenje i uređenje, koje je znatno stradalo pred naletom francuske vojske.

Kada je Napoleon želeo da njegova vojska neočekivano uđe u dolinu Aoste i Turin, kako bi zatekli nespremne Italijane, u gradu Bard je 400 austro-pijemontskih vojnika je zaustavilo francusku vojsku od 40.000 ljudi i zahvaljujući jakom utvrđenju dve nedelje su ih zadržali, što je osujetilo njihov plan.

Napoleon je tada ovu tvrđavu nazvao "zlim zamkom Barda" i te 1800. godine je zapovedio da se sravni sa zemljom, što on nikada nije uradio. Ipak, u strahu od ponovnog napada Francuza, Karl Albert od Sardinije je naredio da se izgradi nova tvrđava.
Zadatak je dat vojnom inženjeru Frančesku Antoniju Oliveru, koji je napravio napredno vojno-strateško utvrđenje u čije 283 sobe je moglo da stane 416 vojnika, a bilo je dovoljno mesta za zalihe oružja, municije i hrane za tri meseca.

Tvrđava se koristila u vojne svrhe sve do 1975. godine, a pet godina kasnije je otvoreno kao turistička atrakcija. Nakon deset godina utvrđenje je zatvoreno kako bi se restauriralo, a obnova je trajala 16 godina.

Danas se u tvrđavi Barda nalazi nekoliko muzeja. Muzej Alpa za decu i za odrasle, Muzej utvrđenja, u kome se nalaze dokumenti o istorijatu ove tvrđave i utvrđenjima uopšte. Tu je još Muzej zatvor, ali i muzej posvećen granicama u kojem su, osim iz političke perspektive, predstavljene granice u kulturološkom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: