Pokrenuta pitanja odnosa vlasti i medija

Izvor: B92

Subota, 03.05.2003.

11:23

Default images

U ponedeljak počinje dijalog predstavnika Vlade Srbije i predstavnika medija. Do razgovora dolazi na inicijativu 14 glavnih urednika beogradskih medija. Potpredsednik Vlade Srbije, Žarko Korać pozdravlja ovu inicijativu, ali ocenjuje da su postavljene teme za razgovor veoma različite. "Otvorena su neka veoma važna pitanja, pretpostavljam da ćemo i mi neka pokrenuti", dodao je Korać, i  u intervjuu agenciji Fonet rekao da će biti neophodna dobra organizacija sastanka, kako bi sve glavne teme bile razmotrene.

"Sada, kada je vanredno stanje ukinuto, kada su mediji slobodni da pišu šta hoće i izveštavaju kako žele, vidim izvesnu nervozu zbog toga što je, u međuvremenu, usvojen Zakon o informisanju, koji su, inače, radili sami novinari i koji je mesecima bio dostupan svakom novinaru", naglasio je Korać.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Glas javnosti", Slavoljub Kačarević u izjavi za Radio B92 ocenjuje da je odnos vlasti i medija ispod očekivanja koja su postojala 2000. godine. "Odnosno je realniji, ne mislim da je dramatičan. Prvi put na javni poziv medija Vlada odgovara pozitivno i zakazuje nam sastanak. To je lep gest za početak, naravno, videćemo kakve vajde od takvih sastanaka i šta tu uopšte da se učini. Ja mislim da su odnosi između medija i vlasti ušle u jednu zrelu fazu. Ne vidim da neko u tom odnosu stoji naročito loše, zanemarujući ovaj period vanrednog stanja za koji smatram i da ne treba da bude važan parametar za ocenjivanje ukupnih odnosa", rekao je Kačarević.

Kačarević dodaje da će u ponedeljak on insistirati na razgovoru o porezima: "Samo ću da podsetim da duže od dve godine pregovaramo o tome sa Vladom, ali nema nikakvog rešenja. Isto je kao što je bilo u januaru 2001. godine kad smo prvi put u neformalnom razgovoru grupe urednika sa predstavnicima Vlade o tome zašto imamo najveće poreze na štampane medije u Evropi i tada nam je rečeno da se strpimo malo dok startuje poreska reforma, pa ćemo dobiti neku ponudu za povoljnije rešenje. Međutim, od tada do danas se ništa nije promenilo i sada ću da podsetim na tu stvar".Glavni urednik dnevnika "Blic" Veselin Simonović konstatuje uoči dijaloga sa Vladom, da je najava razgovora krenula pogrešnim pravcem. "Svi su počeli da komentarišu razgovore i pre nego što je do njih došlo i tako se onda unapred stvori nepoverenje i mislim da onda sam razgovor neće dovesti do nekog rezultata. Mislim da je neophodan dijalog o zakonu, o porezima, o zakonima koje još treba doneti a koji nisu doneti i ne vidim čemu nervoza", reako je Simonović.

“Kada nebitni mediji iniciraju sastanak sa Vladom, red je da prisustvuju i bitni mediji”, rekao je za B92 glavni urednik BK TV, Milomir Marić, najavljujuci da će u ponedeljak biti na razgovoru predstavnika Vlade i čelnika srpskih medija: "Nezavisni mediji i urednici naučili su da uvek imaju važnu državnu i političku zaštitu kao nekad omladinske organizacije CK, Gradskog komiteta, pa sada ne znaju šta će od sebe da rade, pa im treba opet neka zaštita. Da nam smanje porez, to bi jedino voleo i to je posao oko sindikalnih zahteva, da porezi budu isti kao u svim zemljama u okruženju i kao u Evropi. Ništa ja ne tražim više, to je preduslov za slobodu medija. Znači, ako budu porezi ovakvi, medije će ubuduće imati samo narkodileri, trgovci naftom, šverceri razne robe, ti ljudi će moći da imaju medije, a ne novinari koji rade u njima", kazao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: