Četvrtak, 22.12.2016.

20:28

Kolo, najstarija gorila u SAD, napunila 60 godina

Gorila Kolo (Colo), najstarija gorila u SAD, u Zoološkom vrtu u Kolambusu, u Ohaju, napunila je 60 godina.

Izvor: Beta-AP

Kolo, najstarija gorila u SAD, napunila 60 godina
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ona je majka troje, baka 16, prabaka 12 i čukunbaka tri gorile. Nedavno joj je uklonjen maligni tumor, ali lekari kažu da je sada dobro.

Kolo je prva gorila na svetu rođena u zoološkom vrtu i za dve decenije je prevazišla očekivani životni vek gorila koje nisu u prirodnom staništu.

Njena dugovečnost ukazuje na veterinarsku negu, hranu i savremene terapeutske tehnike koje sve više doprinose dtome a se produže životi životinja u zoološkim vrtovima.

Te promene takođe znače da više životinja živi sa uobičajenim bolovima i problemima koji prate starenje. U današnje vreme veterinari redovno leče životinje od bolesti srsa, bubrega, artritisa, problema sa zubima ili obolele od raka. Kolo je jedna od nekoliko starijih gorila u SAD. Najstariji mužjak gorila Ozi ima 55 godina i živi u zoološkom vrtu u Atlanti, koji ima i specijalno odelenje gerijatrije za gorile. Osoblje zoološkog vrta Vudland park u Sijetlu koristi akupunkturu, masažu, lasersku terapiju i toplotu da pomognu Emi 13-godišnjoj zečici.

U Zoo-vrtu u Vašingtonu Šanti, 42-godišnja azijska slonica sa artritisom, dobija redovno terapiju i nedavno je je dobila specijalne čizme.

U Ouklendu u Kaliforniji Tiki, 27-godišnja žirafa, jedna od najstarijih u SAD, dobija negu nogu, masažu, akupunkturu i usluge kiropraktičara, uz tradicionalne veterinarske lekove.

Gao Gao, 26-godišnji mužjak pande u Zoološkom vrtu u San Dijegu, sa srčanim problemima povremeno ima ultrazvučni pregled srca.

"Gerijatrija je verovatno jedna od najtipičnijh medicinskih izazova s kojima se suočavamo u zoo-vrtovima", rekao je doktor Kit Hinšo, direktor odeljenja za zdravlje životinja u Zoo-vrtu u Filadelfiji.

Gorila Kolo drži nekoliko drugih rekorda. Na svoj 56. rođendan 2012. ona je prešla rekord za najdugovečnijeg gorilu. Danas 22. decembra je prešla prosečni životni vek ženki gorila u ljudskoj nezi (37,5 godina) za više od dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: