Ko više voli svog vlasnika - pas ili mačka?

Istraživanje koje je sproveo neurolog dr. Paul Zak, čiji će kompletni rezultati biti predstavljeni u BBC-jevom dokumentarcu “Cat vs. Dog” (Mačka protiv psa) pokazalo je da psi svoje vlasnike vole pet puta više nego mačke.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

13:55

Ko više voli svog vlasnika - pas ili mačka?
Foto: Thinkstock

Ali, kako je Zak došao do tog zaključka?

Zak je uzeo uzorke krvi 10 pasa i 10 mačaka, i to neposredno nakon igre s ljudima, piše “Hafington post”. Svaku životinju testirao je dvaput, mereći nivo oksitocina poznatijeg kao hormona sreće i ljubavi.

I sam Zak priznaje da njegovo istraživanje ne daje pravu sliku, navodeći da su mačke teritorijalnije i manje društvene od pasa. Činjenica da se istraživanje nije sprovodilo na njihovoj teritoriji (u domovima u kojima žive) uticala je na lučenje oksitocina kod mačaka, tvrdi Zak.

Uzimajući sve navedeno u obzir i činjenicu da je uzorak od 20 ispitanih životinja premali, dolazi se do zaključka: da li svoje vlasnike više vole mačke ili psi, još uvek ostaje misterija.

Zato vas pozivamo da u komentarima napišete na koji način vam vaši ljubimci iskazuju ljubav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: