Mart u KCB doneo tri nove izložbe

Tri nove izložbe otvorene su 5. marta u galerijama Kulturnog centra Beograda, koje će publika moći da poseti do 28. marta.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

18:03

Default images

U galeriji Artget publika će moći da vidi izložbu Mirka Lovrića Fotogrami, iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2015. godini. Krećući se od jednostavnih do veoma kompleksnih apstraktnih kompozija, fotogrami Mirka Lovrića sažimaju ideju, eksperiment, apstrakciju, svetlost, formu, likovnost, narativnost, a pre svega njegovo veoma predano istraživanje sveta koji ga okružuje, kao i lingvističke i semiotičke prirode samog fotografskog medija.

Po dobro poznatoj definiciji, fotogram je fotografija bez fotoaparata, nastala izlaganjem svetlu određenih predmeta postavljenih na površinu osetljivog fotografskog papira. U fotogramu, mnogo više nego u klasičnoj ili digitalnoj fotografiji, svetlost je sve. On je unikat i ne polaže pravo na reprodukciju...
U Likovnoj galeriji predstavljen je najnoviji multidisciplinarni projekat/izložba Martini kolačići autorke Margarete Jelić. U pitanju je serija slika, crteža i interaktivna video igra kao složenija forma njenih ranijih animiranih radova. Slike iz ciklusa Cupcakes, tematski su podeljene po prazničnim celinama Noć veštica, Uskršnji, Rođendanski i Božićni Cupcakes, “dekorisane” su slikama preuzetim sa interneta, i predstavljaju “refleksiju global(izova)nog sveta spektakla i multikulturalne kolonizacije”.

Video igra Martini kolačići je adaptacija te teme u interaktivni interfejs u kojem “igrač”, odnosno publika u galeriji, pravi svoj kolačić.
U galeriji Podroom predstavljena je izložba Samoupravljanje umetnika Igora Bošnjaka (BiH). U okviru njegove samostalne izložbe biće prvi put prikazana video/filmska trilogija pod nazivom Nama ne upravlja stvarna prošlost, već slike prošlosti, koja je nastajala u poslednje dve godine.

Trilogiju čine filmovi Hotel Balkan, Sve što si znao bilo je pogrešno i Pećina budućnosti. Sva tri video rada/filma i instalacija pod nazivom Samoupravljanje zapravo govore o kulturi sećanja na prostorima bivše Jugoslavije, njenoj evoluciji i značaju koji će imati za buduće generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: