Preminuo Kemal Monteno

Poznati sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je u 67. godini života u Zagrebu, javljaju regionalni mediji.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

13:16

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kako pišu hrvatski mediji, Monteno je preminuo u zagrebačkom kliničko-bolničkom centru Rebro nakon komplikacija nastalih posle transplantacije bubrega.

Monteno je poslednjih godina imao mnogo problema sa zdravljem, od 2011. godine je bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom mu je ugrađen i bajpas. Hospitalizovan je krajem decembra, a transplantacija bubrega je izvršena početkom januara.

Kemal Monteno je rođen 1948. godine u Sarajevu. Njegova majka je bila Sarajka, a otac Italijan,što objašnjava poreklo njegovog imena i egzotičnog prezimena.

Muzikom je profesionalno počeo da se bavi u drugoj polovini šezdesetih, a prvu pesmu “Lidija” je snimio 1967. godine. Prvi album “Muziko, ljubavi moja” snimio je 1973, a do smrti je objavio 12 zvaničnih albuma. Takođe, snimio je na desetine singl ploča. Iako je godinama živeo na relaciji Zagreb-Sarajevo-Beograd, njegova muzika se pre svega vezuje za Sarajevo. Ljubitelji njegovih pesama su govorili “da ono šta Frenk Sinatra predstavlja za Njujork, to je Kemal Monteno za Sarajevo”, a zbog specifične boje glasa neki novinari su ga nazivali “bosanskim Rojem Orbisonom”. Tu ljubav prema rodnom gradu Monteno je ovekovečio u pesmi “Sarajevo ljubavi moja” koju je snimio 1976. godine.

Između ostalih, Kemal Monteno je sarađivao sa Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Terezom Kesovijom, Zdravkom Čolićem i mnogim drugim.

Nastupao je na mnogobrojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, ali i u gotovo svim republikama po raspadu zemlje. Neki od Kemalovih najvećih hitova su “Bacila je sve niz rijeku” (kasnije veliki hit za Indekse), “Dušo moja”, “Nekako s proljeća” (koju je snimio sa Crvenom jabukom).

Poslednji album “Šta je život” snimio je 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: