Štulić: Proučavam Marka Kraljevića

O svojim novim ali i brojnim obradama narodnih pesama koje postavlja na „You Tube“, o Kraljeviću Marku i Goranu Bregoviću u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni Avaz“ govori čuveni muzičar Džoni Štulić.

Kultura

Izvor: Izvor: Larisa SARAJLIÆ-RAMOVIÆ/Dnevni avaz

Utorak, 07.08.2012.

14:20

Default images

Proteklog vikenda na svoj „You Tube“ kanal Branimir Džoni Štulić postavio je 18 novih snimaka. Reč je o obradama nekih od najlepših pesama narodne muzike. Čini se da je Džoni, nakon dugih godina izolacije u Holandiji, odabrao upravo YouTube kao način komunikacije sa svojom brojnom publikom, koja je doslovno gladna svega što napravi ovaj jedinstveni autor i muzičar, piše „Dnevni avaz“.

Za godinu i po dana vođa Azre svojoj publici poklonio je 320 hitova, od čega su, priznaje, više od dve trećine narodne pesme. Na pitanje otkuda toliko narodnih pesama, Štulić odgovara:

„Zato što je to narodno. Pjesma je pjesma. Narodne, koje su sačuvane, uglavnom na melodiju idu, a najvažnije mi je to što ovo niko prije nije napravio. Meni je trebalo za taj projekt 20-30 godina, to su dva agregatna stanja, kao struja 110 i 220 volti.

Ono što sam počeo šezdesetih godina je muzika na ritam, a narodna je ili na drugom ritmu ili bez ritma. E, sad, meni je najveći problem bio kako da to prebacim iz jednog u drugo stanje. To je samo pjesma kao što treba biti.“

Kaže da je najveći broj pesma nastao u poslednje vreme, ali ima i onih starijih. Priznaje, nema nikakav plan.



„Osnovna stvar je da, kada je nešto friško, da to odmah snimim ako imam mogućnosti, jer onda najbolje ispadne. Čim ja to nosim u sebi dva dana, sedmicu, izgubim odnos prema tome i ne mogu ništa više od toga napraviti. Potrefi se jednostavno.

Internet mi je mnogo pomogao, znao sam 90 posto tih pjesama više-manje, ali dosta je sitnica i dobro ti dođe. Inače ne bih mogao napraviti sve što postoji i čak obogatiti nekim stvarima koje su izvan toga.“

Međutim, na pitanje da li će jednog dana objaviti svoje nove pesme, usledio je negativan odgovor.

„Ne. I svoje nove pjesme neću stavljati. One nisu za YouTube. To je privatna stvar. I ovo je privatna stvar, ali na kraju krajeva, ne živi čovjek na Marsu i to je jedan kompromis, pola-pola.“

Štulić tvrdi da pesme neće objaviti na CD-u, a ne zna ništa ni o glasinama da su mu PGP RTS i Aleksandar Pilipenko ponudili sve moguće resurse na raspolaganju da objavi album za njih.

Kada je u pitanju tužba koju je najavio protiv izdavača „Croatia Records“ zbog neovlašćenog objavljivanja albuma grupe „Azra“, objašnjava da nije odustao od toga i da će se uskoro znati više. Sada proučava Kraljevića Marka i kraj 14. veka.

„Dosta stvari tu ne štima. Narodne pjesme sigurno nose dosta toga, ali o njemu se ne zna ništa osim da se ženio i da je ponovo mijenjao drugu ženu za prvu te da je poginuo 1395. Najvažnija stvar su dubrovački arhivi, jer je u to vrijeme Dubrovnik bio najpouzdaniji bankarski grad. Eto, to me zanima...“

Zanimanje za Kraljevića Marka i objavljivanje narodnih pesama nije se poklopilo sasvim slučajno.

„Sigurno je da ima logike, jer da nije bilo narodnih pjesama, niko ne bi znao, jer o Marku nema dva slova. A sigurno je vrijedio. Ali, sigurno je da nije bio tako velik i lijep kao što kažu u pjesmama, ali je bio jak u nečem drugom. Ja ga vidim kao prosvijetljenog vladara. Ali, fali mi konj Šarac.“

Muzičar je na pitanja novinarke odgovarao iz svog doma u holandskom gradiću Houten pokraj Utrehta. Kada ga je pozvala, očekivala je da će ga zateći kako spava, jer je bilo 11h, a nekada je spavao po danu.



Manijakalno radim. Mijenjam dan za noć, a uopće ne plešem. Znaš ono, kako se pjevalo, svi da plešu, da imaju snage, da imaju nove cipele, novi talas "Kazalište"... Znaš, nekad sam i bos hodao, uvijek sam nekako asketski bio raspoložen. Uvijek živim asketski, samo, doduše, u posljednje vrijeme ne stojim, kao prije, na jednoj nozi toliko dugo.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: