Predstavljena Srpska enciklopedija

Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) predstavili su 31. januara drugu knjigu prvog toma Srpske enciklopedije koja bi trebalo da bude štampana u deset tomova.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

16:03

Default images

Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je na promociji da je Srpska enciklopedija opšta enciklopedija srpskog naroda i njegovih zemalja u prošlosti i sadašnjosti i da predstavlja ličnu kartu njegovog identiteta.

On je rekao da je na izradi dve knjige prvog toma, pored 24 člana uređivačkog odbora bilo angažovano 114 naučnih saradnika i 694 autora.

"Glavni cilj enciklopedije je sistematizovanje enciklopedijskog tumačenja celokupnog istorijskog razvoja i savremenog položaja srpskog naroda", rekao je Hajdin.

Potpredsednik Matice Srpske Slavko Gordić rekao je da je Srpska enciklopedija kapitalni poduhvat te institucije, među kojima su i Srpski biografski rečnik i antologijska edicija "10 vekova srpske književnosti".

Druga knjiga enciklopedije sadrži pojmove od počethih slova 'beog' do 'buš', a tim izdanjem zaokružen je prvi tom (slova A i B) nacionalne enciklopedije.

Srpska enciklopedija opisuje istorijsku i kulturnu baštinu Srba, prirodne odlike prostora na kojima srpski narod živi, kao i specifičnosti geografskog položaja, geološkog sastava i građe zemljišta, reljef, hidrografske osobine, klimu, biljni i životinjski svet.

Enciklopedija obrađuje ekonomski razvoj i savremeni položaj srpskog naroda kao bitne činioce kretanja, osobenosti i stvaralačkog doprinosa u pojedinim razdobljima društvenog razvitka.

Rad na Srpskoj enciklopediji počeo je 2005. donošenjem zakona u Skupštini Srbije kojim je definisan poduhvat koji se sprovodi uz pomoć Minstarstva prosvete i nauke Srbije. Izdavač Srpske enciklopedije je Zavod za udžbenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: