Ulicka nominovana za Man Booker

Ruska književnica Ljudmila Ulicka kandidat je za prestižnu međunarodnu književnu nagradu "Buker", preneli su ruski mediji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 20.03.2009.

11:17

Default images

Dobitnica "Ruskog Bukera" 2001. godine, pretenduje na nagradu sa još 13 nominovanih pisaca, među kojima su Mario Vargas Ljosa (Peru), Džojs Kerol Outs (SAD), Antonio Tabuki (Italija) i Dubravka Ugrešić (Hrvatska).

Nagrada "Buker" ustanovljena je 2004. godine i dodeljuje se jednom u dve godine autorima koji pišu na engleskom ili čija se dela u većoj meri prevode na taj jezik, i to ne za određeno delo već za stvaralaštvo u celini.

Ulicka je rođena 1943. i spada u grupu najpoznatijih savremenih ruskih pisaca. Između ostalog, autor je romana "Kazus Kukocki", "Danijel Štajn, prevodilac", "Iskreno Vaš, Šurik", "Medeja i njena deca", više priča, pozorišnih komada i dva filmska scenarija.

Novčani iznos nagrade je 85.000 dolara a ime pobednika biće poznato u maju.

Svečano uručenje nagrade biće održano 25. juna u Dablinu u Irskoj. Nagradu sponzoriše investiciona kompanija "Man group" (Man Group Plc) i britanska trgovinska kompanija "Booker" (Booker Plc).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: