Tvrđava Bofor

Jozef Sedar, Izrael, 2007, 124’
hebrejski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: utorak, 11. novembar, 21:00

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

00:39

Default images

Nagrade i festivali
Srebrni medved za najboljeg reditelja, Filmski festival u Berlinu 2007.
Nominacija za Oskara u konkurenciji najboljeg filma van engleskog govornog područja 2007.

KritIke
"...film neverovatne snage - uzbudljiv, pronicljiv, i dovoljno neutralan da važi za sve vojnike, u svim ratovima, svugde."
Lisa Švarcbaum, Entertejnment Vikli

Sinopsis
Izgrađena na vrhu planine u južnom Libanu, tvrđava Bofor je prelazila iz ruku jedne u ruke druge vojske stotinama godina. Godina je 2000. i Liraz Liberti, mladi izraelski komandant, zadužen je za odbranu poslednje isturene tačke. Ona je za njega postala razlog za život, dajući mu moć i osećaj važnosti, terajući ga da dozvoli opasne, i besmislene, operacije… Specijalista za bombe Ziv gubi život deaktivirajući bombu. Devetnaestogodišnji Zitlavi gine u napadu projektila. A Ošri, koji jedva čeka da vidi svoju devojku u Nju Džerziju, biva teško ranjen u bombardovanju koje ostavlja razmetljivog Liraza zamrznutog užasom… Ovo je njihova priča – ne o ratu, već o povlačenju, ne o neprijatelju, već o nekoj amorfnoj stvari koja baca bombe sa neba. Kako se dan povlačenja približava, Liraz je primoran da pronađe nov smisao u svom životu, shvatajući da je Bofor, nekada simbol pobede, odavno postao simbol besciljnog krvoprolića. Konačno, dolazi naređenje da se tvrđava digne u vazduh. Liraz ruši ukletu tvrđavu koja mu je ubila prijatelje – i uništava ono što je najviše voleo i mrzeo… Film prikazuje tačan opis događaja u Boforu u mesecima pre povlačenja izraelske vojske 2000. godine, i govori o žrtvi koja će ubrzo izgubiti svaki smisao, o mladim ljudima od kojih je zatraženo da daju živote za tvrđavu.

Biografija
Jozef Sedar (1968) je izraelski reditelj i scenarista. Da bi napravio svoj debitantski film Vreme milosti (2000), preselio se i živeo dve godine u izraelskom mestu Dolev. Film je osvojio šest nagrada Izraelske filmske akademije, uključujući nagradu za najbolji film. Njegov drugi film Logorska vatra (2004) takođe je bio uspešan, osvojivši pet nagrada Akademije, uključujući nagrade za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolji scenario. Bofor, njegov treći film, postao je jedan od najuspešnijih izraelskih filmova decenije i nominovan je za Oskara za najbolji strani film, što je prva takva nominacija za izraelski film u poslednje 24 godine.

Izjava reditelja
“Odrastao sam i u omladinskom pokretu i u vojsci uz priču o Masadi kao uzoru. Bila je to priča o Jevrejima koji su odbijali da se predaju neprijatelju, Rimljanima, i koji su počinili samoubistvo kako bi sačuvali svoj ponos. Ona je smatrana poučnom pričom sa velikom moralnom vrednošću. Bofor je nešto gotovo sasvim suprotno od Masade. Umesto da izvrše samoubistvo kako bi zaštitili planinu, oni razaraju planinu da bi ostali živi. Gutaju svoj ponos i priznaju poraz ne bi li spasili živote koji se još mogu spasiti. I tako se ovaj film okreće 180 stepeni naspram Masade.”
- Jozef Sedar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: