Umrla Ana Radmilović, ćerka Zorana Radmilovića

Književnica Ana Radmilović, ćerka legendarnog glumca Zorana Radmilovića, preminula je u 43. godini, saznaju "Novosti".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

12:28

Umrla Ana Radmilović, ćerka Zorana Radmilovića
Foto: YouTube Screenshot

Ana Radmilović (1974), ćerka Zorana Radmilovića i Dine Rutić, provela je godine mladosti uglavnom na Vračaru i u Cavtatu, završila Dvanaestu beogradsku gimnaziju, studirala glumu u Novom Sadu, diplomirala na ulogama sluge Stepana (Ženidba i udadba) i Ane od Kleva (Henri i njegovih osam žena)u klasi profesora Radoslava Milenkovića, ali se nije posvetila glumi nego novinarstvu i pisanju. Već niz godina zapaženi je izveštač o događajima sa Kosova.

Dok je na Kosovu radila kao novinar, priredila je knjigu „Zalažem se za laž“, sačinjenu od pesama, intervjua i dnevničkih zapisa svog oca. Tako je poštovaocima glumačke legende omogućila da upoznaju malo drugačijeg Radmilovića - ozbiljnog, zamišljenog, društveno angažovanog intelektualca. A upravo takvog će ga videti i gledaoci javnog servisa, koji je, prema Aninoj knjizi (u okviru serijala „Portreti“), snimio igrano-dokumentarni film „Zalažem se za laž“.

Zatim i uzbudljivu, smešnu i tužnu, pisanu iz donjeg rakursa – iz ugla deteta - prozu „Kad je svet imao brkove“ (2011) i pseudodokumentaristički roman „Tezge, pumpe, u brdima manastiri“ (2012). Pisala zje a mnoge listove i iza sebe ima preko dve hiljade tekstova, izveštaja, intervjua i kolumni.

Ana Radmilović je najlepše uspomene na oca sačuvala u knjizi „Kad je svet imao brkove“.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: