Šijan: U evropskom filmu nema dovoljno smeha

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji reditelj Slobodan Šijan smatra da u evropskom filmu nema dovoljno smeha, ali i da nije jednostavno napraviti kvalitetnu komediju.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

21:09

Šijan: U evropskom filmu nema dovoljno smeha
Foto: Screenshot

Šijan je na konferenciji za novinare ponovio da sebe smatra rediteljem komedija i da nagradu “Aleksandar Lifka” doživljava kao nadu da će biti više komedija u evropskoj kinematografiji.

“Uvek sam pokušavao da radim filmove koji su smešni, koji izazivaju smeh, u autorskom filmu treba da radiš po svom osećaju i ubeđenju i onda to eventualno korespondira sa drugima, jer nismo dovoljno bogati da pravimo filmove sami za sebe”, rekao je autor kultnih ostvarenja “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”.

On je primetio da humor najsporije zastareva i da komedija ima uvek nešto subverzivno u sebi, uvek sadrži napad na neki autoritet.

“Mene je uvek najviše interesovao taj crni humor, koji je bio vezan i za avangardu, a snimajući komedije, pokušavao sam da ipak snimam različite filmove, da se ne ponavljam, da ne težim nekom autorskom specifičnom i da se bavim onim stvarima koje meni deluju smešno”, objasnio je Šijan.

On je naglasio da je potrebno više humora u evropskoj kinematografiji pogotovo što je centralna Evropa bila izvorište nekih vrlo značajnih autora filmske komedije.

Problem kod komedije, prema njegovim rečima, leži u tome što se efekat smeha može postići na najbanalniji način i “vi ulazite u konkurenciju sa ljudima koji snimaju na pretparački način” i nije jednostavno napraviti kvalitetnu komediju u toj neprincipijelnoj konkurenciji.

“Ja sam eksperimentisao i istraživao sa različitim žanrovima unutar komedije i sa različitim piscima”, podsetio je Šijan, koji je na sinoćnom uručenju nagrade “Aleksandar Lifka” pozdravljen velikim aplauzom publike, a nakon smeha koji je pratio inserte iz njegovih poznatih filmova.

O novom projektu “Diskopatija” po njizi “Mein Kampf” Svetislava Basare, Šijan je rekao da je to njegov pokušaj da još nešto snimi u kinematografiji koja nije naklonjena ni njemu ni komediji.

“Bioskopi su nestali, ostali su samo festivali koji ne prihvataju mnogo komedije i ovu nagradu sam doživeo kao ohrabrujuću, da možda ima nade i za smeh, jer inače taj prostor ostaje prazan i uleću najjeftinije amričke komedije, tako da je Diskopatija moj pokušaj da humor jednog od trenutno najznačajnijih srpskih pisaca Svetislava Basare izvedem i u filmskom mediju”, rekao je on.

On je dodao da su trenutno u fazi zatvaranja finansijske konstrukcije i pokušaja da to urade na niskobudžetni način, bez fondovskih sredstava.

Šijan je priznao da ga iznenađuje vitalnost srpske kinematografije i primetio je da ima mnogo mladih autora sa zanimljivim idejama, te sa znatiželjom očekuje filmove svojih studenata.

Kao redovan posetilac bioskopa, kaže da gleda sve - od najhermetičnijih do najpopularnijih ostvarenja, uveren da kvalitet postoji u svakoj vrsti filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: