Kekec proslavlja 100. rođendan

Serijom izložbi i predavanja u Sloveniji su obeleženi jubileji omladinskog pisca Josipa Vandota i njegovog glavnog književnog lika, hrabrog i bistrog pastira Kekeca, stvorenog pre ravno 100 godina i popularizovanog u bivšoj Jugoslaviji kroz seriju dečjih filmova.

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 25.11.2014.

13:41

Default images

Vandot je rođen 1884. godine u Kranjskoj Gori, a umro 1944. u savezničkom bombardovanju Slavonskog Broda, gde je njegova porodica bila deportovana iz Maribora.

Po motivima Vandotovih pripovedaka, u koje je autor upleo gorske mitove i legende iz svog detinjstva, režiseri su tokom druge polovine prošlog veka snimili pet i danas popularnih filmova.

Kekec je, podseća Hina, doživeo i prerade za pozorišne daske, strip i slikovnice, a postao je i svojevrsnim književno-turističkim brend, sličan švajcarskoj devojčici Hajdi.

Rodna Kranjska Gora ima i muzej pisca i pesnika koji se potpisivao i pseudonimom Cvetko Slavin, a po uzoru na Diznilend postavila je i Vandotovu "Zemlju Kekeca" koju mogu posetiti turisti i zamišljati susrete sa Kekecom, Mojcom, Kosobrinom, Bedancem i drugim slavnim autorovim likovima.

Tržišna vrednost brenda "Kekec", kojim je nazvana i najpopularnija slovenačka pašteta, procenjuje se na više stotina hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: