Nije ni znala da na kuhinjskom zidu ima vrednu sliku italijanskog umetnika

Slika vredna šest miliona evra, izgubljeno remek-delo italijanskog slikara pronađena je u kuhinji jedne starice nedaleko od Pariza.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.09.2019.

10:00

Default images

Slika je pronađena kuhinjskom zidu. Autor tog izgubljenog remek-dela je italijanski slikar Čeni di Pepo Čimabue.

Radi se o umetničkom delu "Ismevani Hrist" (Christ Mocked) koje je deo serije slika s kraja 13. veka, a otkriveno je u stanu koji se nalazi u severnom francuskom gradu Kompinjej.

Tema je ove slike malog formata (25,8 centimetara sa 20,3 centimetra), verovatno deo diptiha iz 1280. godine na kome je predstavljeno osam slika slične veličine koja predstavljaju stradanje Hrista.

Dve scene su do sada poznate, slika "Bičevanje Hrista", koja se nalazi u kolekciji Frik u Njujorku, i "Devica sa detetom opkoljena sa dva anđela" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Veruje se da slika danas vredi šest miliona evra i da će je toliko platiti novi vlasnik na aukciji u oktobru.

Starica je sliku čuvala u svom domu verujući da se radi o staroj ikoni.

Eksperti tvrde da nema sumnje u njenu autentičnost. Obavljeni su testovi pomoću infracrvenog svetla kako bi se tražile sličnosti s drugim delima italijanskog slikara.

"Sliku je naslikala ista ruka", rekao je ekspert Erik Rukin.

Veruje se da je slika deo veće scene podeljene na nekoliko panela, koja oslikava Isusa Hrista i njegovo raspeće. Aukcija će biti održana 27. oktobra, prenose agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: