Sokobanjska: Ugroženo lečenje dece

Defektološka soba u bolnici za cerebralnu paralizu u Sokobanjskoj ulici je u lošem stanju.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

16:40

Default images
Ilustracija, foto: Freeimages.com

Pored toga nedostaje materijal za rad sa decom sa smetnjama u razvoju koja dolaze u ovu ustanovu.

Zbog tog razloga, defektolozi koji rade u ovoj bolnici pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za adaptaciju sobe za individualne tretmane.

Deca koja odlaze u bolnicu za cerebralnu paralizu u Sokobanjskoj još od najranijeg uzrasta, rođena su sa određenim rizikom, a stručni timovi prate njihov razvoj već od trećeg meseca života.

Pored ambulatno kliničkog dela smešten je i stacinonar.

"Tu borave pacijenti uzrasta od jedne do 18 ili 20 godine i smešteni su na dva odeljenja a s obzirom na inkluiziju koja se vrši poslednjih nekoliko godina mi smo izgubili veliki broj pacijenata školskog uzrasta koji su ovde od osnivanja bili i boravili. Imali su shodno uzrastu edukaciju uz sprovođenje habilitacionogretmana", rekla je direktorka Bolnice Mirjana Bošković.

Bolnička zgrada izgrađena je 1972 godine, veoma je stara.

Zahvaljujući upravi bolnice veliki deo je adaptiran, ali potrebno je još mnogo sredstava za nove investicije.

"Poslednjih godina smo se trudili da ulažemo,terba dosta investicija dosta da se promeni tako da smo pored krečenja i održavanja prostorija, prošle godine obnovili i šalter, uredili smo veliki broj sala gde se sprovodi kinezi terapijski tretman. Prošle godine smo imali donaciju senzorne sobe koju je donirala fondacija princeze Katarine. Neizmerno smo joj zahvalni na tome", rekla je Boškovićeva.

Adaptiran je i elektrokabinet gde dolaze i odrasli pacijenti sa teritorije Beograda.

Deo defektoloških tretmana koji su neophodni za decu sa smetnjama u razvoju odvija se u senzornoj sobi, ali i individualni tretmani defektologa i dece u prostoriji od 16 kvadrata kojoj je neophodno renoviranje .

Zbog tog razloga, defektolozi zaposleni u ovoj bolnici, pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za renoviranje defektoloske sobe.

"Mi radimo ovakvu vrstu tretmana sa decom sa motoričkim oštećenjima pre svega i ona moraju da imaju prilagođene radne stolove, radne stolice, nameštaj po meri. Ovde se radi sa decom u malim grupama. To su grupice od troje do petoro dece", rekla je defektolog Nada Prica.

Za adaptaciju sobe za defektološke tretmane potrebno je oko 200.000 dinara, a ova prostorija neophodna je za tretmane dece u ranom uzrastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: