Rama: EU ujedinjuje Albaniju i KiM

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je potpisivanjem sporazuma Albanije i Kosova u Tirani izvršeno "nacionalno ujedinjenje preko Evropske unije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

15:48

Default images
foto: Beta/AP

"Ovim želim da kažem da je ovo naše nacionalno ujedinjenje preko Evropske unije", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Kosova Isom Mustafom, posle druge zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova.

Rama je rekao da današnji sporazumi obuhvataju bezbednost, kulturu i poljoprivredu.

On je obećao da tokom leta kosovski Albanci neće čekati u redu na graničnim prelazima sa Albanijom, već će to biti formalna kontrola nalik na granice EU.

Albanski premijer je najavio otvaranje zajedničkog konzulata u italijanskom gradu Milanu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da će početi rešavanje problema koji su "zaokupljali građane dve zemlje i njihove poslove".

"Danas smo potpisali pet sporazuma, četiri memoranduma, dva protokola i jednu zajedničku izjavu. Cenimo posebnim sporazum iz oblasti bezbednosti i unutrašnjih poslova. U oblasti privrede korist od sporazuma će imati obe strane", rekao je on.

Posle zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije ministri su potpisali ukupno 11 sporazuma o jačanju saradnje u oblasti unutrašnje kontrole, protokol o zajedničkom korišćenju opreme za kontrolu granice, memorandum o saradnji ministarstava finansija, sporazum o zajedničkoj organizaciji nastave albanskog jezika kod dijaspore i raseljenih.

Dve vlade će takođe potpisati sporazum o saradnji u oblasti viskog školstva i naučnih istraživanja, kao i sporazum o institucionalnoj koordinaciji i unapređenju kvaliteta nastavničkog kadra u preduniverzitetskom obrazovanju.

Takođe će se potpisati i protokol o saradnji i podsticaju olakšica u oblasti trgovine, sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i memorandum o saradnji Ministarstva kulture Kosova i Albanije.

Prvi sastanak dve vlade je održan u Prizrenu 11. januara 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: