Verbić:Razvijati dualno obrazovanje

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će Ministarstvo koje vodi raditi na razvoju dualnog sistema obrazovanja.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

19:11

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

To obrazovanje podrazumeva veću usklađenost sa privredom i više prakse za učenike u preduzećima u kojma će se oni kasnije zaposliti.

Verbić je na skupu u Nižoj muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" u Zaječaru najavio promenu upisne politike u skladu sa budućim potrebama tržišta rada i u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Verbić je razgovarao sa nastavnicima i direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja Zaječara, Kladova, Bora, Negotina i Knjaževca kako prilagoditi ponudu škola potrebama tržišta i lokalne zajednice.

Odgovarajući na pitanja nastavnika, Verbić je naveo da je potrebno ojačati vezu lokalne samouprave i škola, ali i ukazao da lokane samouprave treba da shvate da su to "njihove škole".

Govoreći o racionalizaciji, ministar je ponovio da je potrebno ukrupnjavanje norme nastavnika tamo gde je ona "bespotrebno rasparčana".

Na skupu se razgovaralo i o drugim temama iz oblasti obrazovanja, o planovima i programima, ekskurzijama, izboru direktora i školskih odobra, kao i licencama.

Ministar Verbić je ranije danas Osnovnoj školi "Ljubica Jovanović Radosavljević" u selu Podvrška kod Kladova uručio knjige i rečnike za francuski jezik darodavca Branislava Kusa iz Beograda, koji je školi poklonio knjige iz lične biblioteke.

Ranije tokom dana premijer Aleksandar Vučić je najavio da će u Srbiji uskoro početi dualno obrazovanje, sistem po kome se obrazuju mladi u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: