Austrija: Novi zakon o azilantima

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije namerava da ubrza postupak za dobijanje azila, kako bi vratila lica koja nemaju šanse da dobiju status azilanta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

11:17

Default images
Foto: Beta/AP

Broj zahteva za dobijanje azila je prošle godine dostigao 28.027, što je za 10.000 više nego 2013.godine. Ministarka Johana Mikl-Lajtner ukazuje da je 2.708 zahteva podneto od državljana zemalja koje su uvrštene kao "bezbedne države", te strepi da bi ove godine broj takvih zahteva mogao skočiti na najmanje 5.000.

Od toga 1.901 zahtev su podneli građani Kosova, a 361 su građani Srbije.

Tome Mik-Lajtner želi da se suprostavi i najavljuje da će još tokom ovog meseca podneti izmenu zakona o strancima, kojim će se ubrzati proces rešavanja zahteva ove grupe ljudi.

Nove zakonske mere, koje treba da stupe na snagu od leta, treba da omoguće rešavanje zahteva u roku od deset dana.

Brzi postupak treba da postane pravilo u slučaju da su predata falsifikovana dokumenta, ako podnosilac molbe ne prihvati davanje otisaka prstiju, ili ako zbog krivičnih dela od podnosioca molbe preti opasnost po nacionalnu bezbednost.

Osobe iz takozvanih bezbednih država porekla "blokiraju sistem", naglašava Mikl-Lajtner.

Nove mere predviđaju i da podnosilac molbe, u slučaju da je odbijen, čak iako podnese žalbu, što pre napusti zemlju, to jest i pre odluke na žalbu.

Do sada napuštanje zemlje, dobrovoljno ili proterivanjem, bilo je moguće samo nakon završetka obe instance rešavanja zahteva.

Nakon negativne odluke u prvoj instanci podnosioci molbi gube pravo na pomoć države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: