Brankica dobila Nagradu za hrabrost

Brankica Stanković, autorka Insajdera, pored domaćih i međunarodnih priznanja, dobitnica je i svetske Nagrade za hrabrost koja joj je dodeljena u Njujorku.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

19:50

Default images

Prestižna nagrada za hrabrost u novinarstvu, u Americi je prepoznatljiva i kao novinarski Oskar.

Ovu nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fonadacija, a nagrada je u Americi poznatu i kao novinarski Oskar. Godišnje je dobiju samo tri novinarke iz celog sveta. Među njima je od danas i Brankica.

Ovu važnu svetsku nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija koja se već petnaest godina bavi jačanjem uloge žena u informativnim medijima širom sveta.

Svake godine, nagrada za hrabrost u novinarstvu se dodeljuje trima novinarkama koje su pokazale izuzetnu snagu karaktera obavljajući svoj posao u teškim ili opasnim uslovima, kao što su pritisci vlasti, pretnje po ličnu sigurnost i druge prepreke.

"Nagrada je dokaz da, kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gde je vaša zemlja na mapi, gde živite i radite. Ono što jeste važno je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada su u pitanju istina i javni interes”, rekla je autorka Insajdera primajući nagradu. Dodala je da o sebi nikada ne razmišlja kao o hrabroj ženi. „Mislim da je to svar odluke – ili radiš svoj posao onako kako najbolje znaš i umeš, ili ne radiš uopšte,“ istakla je Brankica na dodeli pred oko 600 zvanica iz američkog javnog života .
Pored Brankice Stanković, ovogodišnje dobitnice su Arva Dejmon, reporterka CNN-a iz ratnih područja, i urednica lista Le Souverain Solanž Lusiku Nsimir iz Konga. Dosadašnje dobitnice su, između ostalih, ubijena ruska novinarka Ana Politkovskaja, kao i Kristijan Amanpur i Barbara Volters.

Nakon dodele nagrade u Njujorku, dobitnice će se za nekoliko dana predstaviti i u Los Anđelesu na ceremoniji koja za cilj ima podizanje svesti o značaju nezavisnog i nepristrasnog novinarstva.

Televizija B92 čestita Brankici Stanković na ovom prestižnom priznanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: