Koalicija o kosovskoj skupštini

Koalicioni blok Demokratski savez Kosova (DSK) - Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Inicijativa za Kosovo (IK) održao sastanak sa pokretom Samoopredeljenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

23:16

Default images

Diskutovano je o konstituivnoj sednici parlamenta i tome kako će se delovati u izboru kosovskih institucija, javljaju prištinski mediji.

Kandidat za kosovskog premijera ispred ovog bloka Ramuš Haradinaj rekao je da se još nisu sastali sa listom Srpska kako bi objasnili ono što zanima Srpsku, to jest sporazum i ulogu Samoopredeljenja u koaliciji.

Sdruge strane, lider Samoopredeljenja Albin Kurti je rekao da će u četvrtak, kada bi trebalo da se održi konstitutivna sednica kosovske skupštine, definitivno biti okoncana vlast DPK Hašima Tačija i da će biti formirane institucije Kosova.

Kurti je izbegao pitanje novinara o zahtevu Srpske vezanom za ulogu Samoopredeljenja u koalciji i u razgovorima u Briselu.

Naime, kako je za prištinski dnevnik "Blic" rekao predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, Srpska tražila dodatno vreme kako bi se diskutovalo o situaciji stvorenoj ulaskom pokreta Samoopredeljenje u koaliciju sa DSK- ABK-IK.

U sredu je bio potpisan sporazum između bloka DSK-ABK-IK i pokreta Samoopredeljenje, čime je ozvaničena njihova koalicija za naredne četiri godine kosovske vlade.

Srpska lista je potvrdila da će na konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta, koja je bila planirana za 12. septembar, dati podršku toj koaliciji.

Već narednog dana, međutim, poslanici iz redova srpske zajednice i ostalih nealbanskih zajednica predali su zahtev za odlaganje konstitutivne sednice kosovske skupštine, nakon što je objavljeno da bi ubuduće tehnički dijalog Beograda i Prištine trebalo da vodi predstavnik Samoopredeljenja Kurti.

Najstariji poslanik kosovske skupštine Flora Brovina, koja je u ulozi predsedavajućeg, prihvatila je zahtev liste Srpska da odloži sednicu konstitutivne skupštine za četvrtak 18. septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: