Ljudska prava nezadovoljavajuća

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji nije bilo zadovoljavajuće 2013. godine i čak je bilo tendencija smanjenja tih prava, kaže ombudsman Janković.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

16:50

Default images

Zaštitnik građana Saša Janković je na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost polova, podneo izveštaj o radu svoje službe za prošlu godinu.

Zaštitniku građana prošle godine obratilo se 23.000 građana, a prihvaćeno je 4.705 optužnih predmeta zbog povrede 66 vrsta ljudskih prava, što je 18 odsto više nego 2012. godine.

Najranjivije grupe građana i dalje su ekstremno siromašni, deca, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, osobe lišene slobode, izbegli i raseljeni, LGBT grupe, zagovornici ljudskih prava, kao i kritičari vlasti, uključujući novinare.

Kao najveće prepreke i izazove ostvarivanju prava građana, naveo je neefikasno pravosuđe, premoć političke volje nad vladavinom prava, slabe institucije, "atrofiranu ekonomiju", nereformisanu administraciju, tabloidizaciju medija.

"Ove godine tabloidizacija medija prerasla je u tabloidizaciju države, jer ciljeve i zadatke državni organi ne ostvaruju svojim radom, već plasiranjem informacija i dezinformacija u medijima, pa tako građani moraju da traže istinu na naslovnim stranama", ukazao je Janković i ocenio da je to pogubno i za bezbednost građana.

On je kritikovao usvajanje izmena Zakona o budžetskom sistemu, čime je uvedena zabrana zapošljavanja u državnom sektoru do 2016. godine.

Janković je istakao da su izmene tog zakona pogodile najosetljivije grupe građana i kao primer naveo da je za 11 dece s posebnim potrebama u jednoj opštini bilo agažovano pet asistenata.

"Taj projekat je trajao pet godina i njega su finansirali donatori. Kada je prošao rok, lokalna samuprava je obezbedila sredstva kako bi se taj projekat nastavio, ali usledio je ovaj zakon i ti asistenti su ostali bez posla, a roditelji (te dece) bez potrebne pomoći", naveo je on.

Upozorio je na smanjenje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou i predložio jaču i bolju kontrolu.

Govoreći o pravima nacionalnih manjina, on je rekao da su i dalje najugroženiji Romi, Albanci i Vlasi i ukazao na nepoštovanje prava na obrazovanje na nacionalnim jezicima.

Janković je istakao da je prošle godine bilo i napretka, kao što je unapređivanje prava na zdravstvenu zaštitu i obezbeđivanje ličnih dokumenata pripadnicima nacionalnih manjina.

Pohvalio je donošenje Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama i posebnih protokola na osnovu kojih je "olakšana kontrola da li je nasilje u porodici moglo da se spreči i ko je za njega odgovoran".

Janković je naveo da je prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 40 žena.

Predsednik Odbora Meho Omerović ocenio je da je izveštaj zaštitnika građana "rendgenski snimak društva" i naglasio da mu je žao što se za svaki njegov segment ne zakazuje posebna sednica.

Članica Odbora i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da se što pre mora izmeniti Zakon o zaštitniku građana.

"Taj zakon je povučen iz procedure 2012. godine i do danas nije vraćen, to je velika odgovornost i propust naše kuće (Skupštine), a da ne govorimo što se preporuke građana slabo poštuju", ocenila je Gordana Čomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: