OEBS radi na oslobađanju posmatrača

Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter osudio otmicu tima međunarodnih posmatrača u Ukrajini i istakao da OEBS radi "na svim nivoima" da ih oslobodi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

08:59

Default images

Pregovarači OEBS uspeli su u nedelju da oslobode samo jednog od osam inspektora OEBS koje kao "zatvorenike rata" drže proruski separatisti na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.

Burkhalter je rekao da je pritvaranje nenaoružanih inspektora i njihovih domaćina iz ukrajinskog ministarstva odbrane "neprihvatljivo" i da "bezbednost svih međunarodnih posmatrača u zemlji mora da bude garantovana i osigurana".

Burkhalter je rekao da je otmica protivna dogovoru postignutom 17. aprila u Ženevi između Rusije, SAD i EU u cilju deeskalacije tenzija u Ukrajini.

Pozdravljajući oslobađanje švedskog posmatrača kao "pozitivan korak", OEBS je saopštio da nastavlja da "na svim nivoima...pomaže u oslobađanju svih pritvorenih" uključujući "kontakte na visokim političkim nivoima".

Portparol pobunjenika rekao je da je švedski posmatrač oslobođen prvi jer boluje od dijabetesa.

Separatisti drže i dalje sedam inspektora iz Nemačke, Poljske, Češke i Danske i četvoricu ukrajinskih vojnih oficira koje su sve zajedno kidnapovali u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: