Evakuacije u Prokuplju i Kuršumliji

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe.

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.04.2014.

23:53

Default images

Spasena su i dva čoveka sa krova automobila.

Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila, rekao je večeras Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

On je istakao da je auto još u vodi do krova i da će pripadnici tog sektora pokušati da ga izvade kada nabujali talas reke Toplice koji je naišao iz pravca Kuršumlije prođe kroz Prokuplje. Plamić je naveo i da poplavni talas na području Prokuplja polako počinje da stagnira i da se uputio ka pravcu Žitorađe, gde je prebačen deo snaga Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, kiša koja je večeras ponovo počela da pada može u Prokuplju otežati situaciju, koja je generalno pod kontrololm i gde su angažovani i timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije.

U Prokuplju je večeras održana sednica lokalnog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovoao i načelnik Sektora MUPa za vanredne situacije Predrag Marić.

Zbog poplava proglašena je vanredna situacija u Kuršumliji, Lučanima i Požegi. Najugroženija tačka u Srbiji je trenutno Zaječar gde je takođe proglašeno vanredno stanje.

Na području Kuršumlije voda i dalje nadire, a u prekidu su telefonske veze, internet, mobilna telefonija, javlja naš reporter.

U ovom gradu je ugroženo i snebdevanje pijaćom vodom, a kako javlja reporter B92, očekuje se da cisterne sa vodom stignu u toku noći. Oštećeno je više stambenih i ekonomskih objekata u gradu i okolnim selima, a poljoprivrednici će pretrpeti najveću štetu.

Mnoga sela su odsečena od grada zbog poplava i odrona, a putevi su presečeni i prema tri okolne banje, kao i prema Đavoljoj varoši.

Mnogo ljudi je i evakuisano, javlja naš reporter.

Saobraćaj obustavljen na pojedinim deonicama

Na putu Jasikovo-Vlaole obustavljen je saobraćaj zbog obilnih padavina, dok su česti odroni na deonici Golubac-Porečki most-HE Đerdap, saopštilo je večeras Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Prema navodima iz saopštenja, alternativni pravac za vozila koja se kreću iz Vlaola je preko Bora, a i iz Jasikova preko Majdanpeka.

Radovi su obeleženi adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom, a putari rade kako bi se saobraćaj što pre normalizovao.

JP "Putevi Srbije" upozorava sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni u vožnji zbog učestalih odrona usled obilnih padavina na putu Golubac-Porečki most-HE Đerdap.

Ekipa putara često interveniše na pomenutoj deonici, te je neophodan dodatan oprez u vožnji.

Javno preduzeće apeluje na vozače da poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograniče brzinu i vožnju prilagode uslovima na putu. Putevi Srbije” saopštili su večeras da je usled obilnih padavina došlo do potpunog prekida saobraćaja za sva vozila na državnom putu broj 30, deonica Ivanjica - Ušće.

Alternativni pravac je preko Kaone, navodi se u saopštenju JP "Putevi Srbije". JP “Putevi Srbije” apeluje na vozače da poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i vožnju prilagode uslovima na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: