Krim: 95,5% za Rusiju, sutra zahtev

Prvi preliminarni rezultati pokazali su da je danas na referendumu 95,5 odsto birača na Krimu glasalo za prisajedinjenje Rusiji, saopštili su zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

22:46

Default images

Ovo su rezultati koji su saopšteni nakon polovine prebrojanih glasova.

Kako su saopštile krimske vlasti, zahtev za prisajedinjenje Rusiji biće upućen u ponedeljak. Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da će da poštuje želje naroda Krima.

BBC prenosi da su mnogi Krimljani, koji su lojalni Kijevu, bojkotovali današnji referendum, a da EU i SAD ne prihvataju rezultate referenduma, koji je, prema njihovoj oceni, nelegalan i protivan međunarodnom pravu. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio u razgovoru sa Obamom da je referendum u skladu sa međunarodnim standardima.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će današnji referendum o pridruživanju Rusiji "ući u istoriju". Brojni predstavnici ruske Dume ocenili su da je ovo istorijski trenutak za Rusiju.
Graðani na trgu slave (Foto: Beta/AP)
Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?". ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: