DS obeležava 24 godine od osnivanja

Demokratska stranka obeležiće u nedelju 2. februara u Domu omladine u Beogradu 24 godine od obnavljanja svog rada. Posle Borisa Tadića,DS napustio i Miki Rakić.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

13:22

Default images

Skup u Domu omladine počinje u 13 časova.

DS saopštava da će obeležavanju godišnjice prisustvovati funkcioneri i članovi DS-a, veliki broj istaknutih javnih ličnosti, predstavnici civilnog sektora i ambasada kao i mnogobrojni prijatelji Demokratske stranke.

O Demokratskoj stranci, njenoj istoriji i budućnosti govoriće predsednik stranke Dragan Đilas, zamenik predsednika Bojan Pajtić i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović.

Demokrstaka stranka svoju godišnjicu obeležava u senci odlaska nekadašnjeg lidera stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića koji je juče izjavio da izlazi iz DS-a nezadovoljan pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom.

Danas su DS napustili i Miodrag Miki Rakić, potpredsednik stranke i jedan od najbližih saradnika Borisa Tadića, kao i Marko Đurišić koji je bio sekretar Predsedništva DS-a.

Karjem 1989. godine grupa intelektualaca u Beogradu među kojima su bili Zoran Đinđić, Gojko Đogo, Kosta Čavoški, Vladimir Gligorov, Dragoljub Mićunović, Vojislav Koštunica, Borislav Pekić i drugi odlučila je da obnovi rad Demokratske stranke, osnovane 1919. godine u Sarajevu,
Osnivačku skupštinu održavaju 3. februara 1990, a za prvog predsednika biraju Dragoljuba Mićunovića.

Mada su rezultati bili ispod očekivanja, te 1990. godine DS po prvi put ulazi u parlament, a opoziciono delovanje nastavljaju i na ulicama. Prvi veliki protest održan je 4. maja 1990 godine, ali ga je rasturila policija.

Zoran Đinđić preuzima vođstvo stranke od Mićunovića 1994. godine i od tada demokrate prevazilaze dotadašnje elitističke okvire i približavaju se običnim ljudima. Đinđić se na političkoj sceni tada izdvojio zbog svoje harizme i ideja o demokratiji i građanskim slobodama.

Nakon više pokušaja, 2000. godine pod vođstvom DS-a opozicija se ujedinjuje i zajedno izlazi na izbore pod imenom DOS. Nakon izborne krađe organizuje velike proteste širom zemlje, koji dovode do velikih protesta 5. oktobra i rušenja režima Slobodana Miloševića.

Demokrate u prvi plan izbacuju nekadašnjeg člana, lidera DSS-a Vojislava Koštunicu, dok lider DS-a Zoran Đinđić postaje premijer.

Nakon ubistva Đinđića u atentatu 12. marta 2003. godine, stranku preuzima Zoran Živković. Godinu dana kasnije, na unutarstranačkim izborima 2004, pobeđuje ga Boris Tadić, pod čijim vođstvom DS četiri godine kasnije osvaja apsolutnu vlast u Srbiji.

Posle izbora 2012. godine na kojima je Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio Tomislav Nikolić a zatim i propalog pokušaja demokrata da sa SPS-om ponovo formiraju vladu, Demokratska stranka ulazi u veliku krizu.

U novembru 2012. godine dogovorom između Borisa Tadića i Dragana Đilasa, Đilas koji je tada i dalje bio neprikosnovne gradonačelnik Beograda preuzima DS. Stranku međutim i dalje drmaju unutrašnje podele koje su ponovo u javnost izbile nedavno na maratonskoj sednici GO DS-a u Novom Sadu.

Tokom godina DS je bila rasadnik mnogobrojnih stranaka, iz DS su u poslednjih 20tak godina izašli i svoje stranke osnivali Vojislav Koštunica, Slobodan Vuksanović, Čedomir Jovanović, Zoran Živković, a juče je stranku napustio i dugogodišnji predsednik Boris Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: