Sahranjen Arijel Šaron

Bivši izraelski premijer Arijel Šaron sahranjen je danas posle podne na porodičnom imanju na jugu Izraela, u pustinji Negev, nedaleko od pojasa Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

00:25

Default images

Šaron je sahranjen pored druge supruge Lili, uz vojne počasti, a od njega su se pozdravili sinovi Gilad i Omri, kao i načelnik Generalštaba izraelske vojske Beni Ganc.

Ganc je obećao da će ostati veran nasleđu koje je ostavio Šaron i podsetio na njegovu vojnu karijeru.

Komemoracija bivšem premijeru, koga Izraelci smatraju herojem, a Palestinci ratnim zločincem, počela je jutros u izraelskom parlamentu, Knesetu, u Jerusalimu.

Pored izraelskih zvaničnika, komemoraciji su prisustvovali i strani predstavnici, među kojima američki potpredsednik Džozef Bajden, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i bivši britanski premijer Toni Bler.

Arijel Šaron, koji je umro 11. januara, od 2006. godine bio je u komi, nakon što je doživeo moždani udar.

Rođen je u Kfar Malalu, u tadašnjoj britanskoj Palestini. Otac mu je bio nemačko-poljski Jevrejin, a majka Jevrejka iz Rusije.

Postao je premijer Izraela 17. februara 2001. Pre toga bio je ministar odbrane. Bio je vođa stranke Kadima i desničarske stranke Likud.

Bio je general u izraelskoj vojsci i vršilac komandnih dužnosti za vreme ratova 1967. i 1982, kada je tokom invazije na Liban izvršen masakr u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: