Na snagu stupio mehanizam za vize

Mehanizam za moguće hitno vraćanje viznog režima, na šest meseci, zemljama iz kojih dolaze lažni azilanti, danas stupa na snagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

00:10

Default images

Među tim zemljama je i Srbija.

Iz zemalja članica Evropske unije za sada nema posebnog zahteva da se to učini.

Taj mehanizam usvojen je u decembru, zbog povećanja broja "lažnih azilanata" iz zemalja Zapadnog Balkana i drugih zloupotreba bezviznog režima, što je proteklih godina izazivalo zabrinutost u zemljama Unije.

Prema "zaštitnoj odredbi", mehanizam hitnog vraćanja viza može biti primenjen na zahtev neke članice EU.

Privremeno ukidanje bezviznog režima "može biti primenjeno kao poslednja mera" i u slučaju naglog porasta broja "lažnih azilanata", neregularnih ulazaka u zemlje EU ili masovnijeg odbijanja zahteva EU za readmisiju, odnosno povratak lica koja krše bezvizni režim.

Prema izvorima iz Brisela, Evropska komisija stalno prati situaciju, koja je za sada nepromenjena, a jedino je u Nemačkoj došlo do vidnog porasta broja "lažnih azilanata", budući da je odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sistem finansijskih i drugih povlastica za tražioce azila koji u toj zemlji mogu ostati šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: