LGBT zajednica ostavljena na cedilu

Organizacija Amnesti internešenel kritikovala je danas odluku srpskih vlasti da treći put zaredom zabrane Paradu ponosa u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

16:42

Default images

Ova organizacija je ocenila da to predstavlja kršenje zakona i Ustava Srbije i da je time LGBT zajednica ostavljena na cedilu.

"Ponovnom zabranom beogradske Parade ponosa, Vlada Srbije praktično krši međunarodne obaveze koje je preuzela - da jemči osnovna prava slobode izražavanja i slobode okupljanja svim lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima, transseksualcima i interseksualcima u Srbiji", izjavila je zamenica direktora AI za Evropu i centralnu Aziju Jezerca Tigani, navodi se u saopštenju.

Ona je pozvala vlasti Srbije da predstave detaljnu analizu bezbednosnih pretnji, koje je premijer Srbije Ivica Dačić naveo kao razlog za zabranu održavanja Prajda, kao i da hitno sprovedu detaljnu istragu o tim pretnjama.

Jezerca Tigani je, u saopštenju, podsetila da je posao i obaveza Vlade da obezbedi mirna okupljanja, poput Parade ponosa, koja ne bi bila nezakonito ometana.

Ona je ocenila da je zabrana Prajda još "jedna pobeda mržnje, nasilja i diskriminacije", podsećajući da je EU u više navrata pozivala Srbiju da obezbedi nesmetano održavanje tog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: