Petak, 13.09.2013.

18:08

Knin: Srušen spomenik žrtvama Oluje

U noći između četvrtka i petka u selu Golubiću, kod Knina, porušen je jedan od retkih spomenika Srbima stradalim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Izvor: Tanjug

Default images

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je zbog rušenja jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine.

Spomenik je podignut 2011. godine u porti Crkve Svetog arhiđakona Stefana, koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je danas to Udruženje.

Spomen-ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen-obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut pre dve godine, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen-obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traže da im omoguće poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanja sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: