NS: Prijave protiv 4 maloletnika

Protiv četiri maloletnika podneta je krivična prijava za 11 razbojništava i 28 teških krađa u Novom Sadu. Osumnjičeni su i da su napali nastavnika Ivana Janeša.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.09.2013.

18:29

Default images

Od osumnjičenih, jedan ima 13 godina, dok ostali imaju od 14 do 16 godina.

Saznajemo i da su ovi maloletni prestupnici sa prebivalištem u Novom Sadu, Petrovaradinu i Begeču, kao i da su neki od njih odranije poznati policiji.

Protiv četvorice maloletnika iz Novog Sada policija će podneti krivične prijave zbog sumnje da su počinili 11 razbojništava i 28 teških krađa na teritoriji tog grada, saopštila je večeras Policijska uprava Novog Sada.

Oni su osumnjičeni za razbojništva i teške krađe, na naročito opasan ili naročito drzak način, jer su na ulicama Novog Sada napadali građane od kojih su silom oduzimali novac i nakit, ali i druge predmete.

Kako se navodi, oni su 7. septembra u parku na Bulevaru Jaše Tomića napali Novosađanina I. J. (33) i oteli mu više predmeta, od kojih je policija našla fotoaparat, a sumnja se da su pored maloletnika u razbojništu učestvovala i tri deteta, koja, po zakonu, nisu krivično odgovorna.

Četvorica osumnjičenih maloletnika saslušani su danas u prostorijama Policijske uprave, uz prisustvo nadležnog javnog tužioca, kao i roditelja, odnosno staratelja.

Novosadska policija će podneti i krivičnu prijavu protiv jednog od roditelja osumnjicenih, osumnjičenog za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Ispituju se sve okolnosti pod kojima je prebijen Ivan Janeš, a nije isključeno da su slična dela prestupnici već ranije činili.

Svi su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja, a novosadski mediji navode i da su tom prilikom priznali delo koje im se stavlja na teret, kao i da je policija pronašla i ranac sa stvarima koji su oteli od pretučenog nastavnika.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da se ne može očekivati od policije da sama reši problem bezbednosti u gradu, jer je to pitanje za celo društvo, za svakog pojedinca i porodicu.

"To je pitanje za svaku porodicu da li kao roditelji znamo šta nam deca rade, da li vodimo računa o njima, dok je pitanje za društvo da li smo toj deci obezbedili druge aktivnosti, a ne da se skupljaju po kvartovima, parkovima i da smišljaju takve nedozvoljene aktivnosti", rekao je Vučević.

Govoreći o izboru načelnika Policijske uprave Novi Sad, koga u tom gradu nema već četiri godine, Vučević je istakao da je to veoma bitno pitanje i da je dobio uveravanje da će biti rešeno u najskorije vreme.

Vučević je rekao da "ne želi da licitira sa vremenom" kada će načelnik policije u Novom Sadu biti izabran, ali je dodao da je u poslednjih godinu dana znatno poboljšana saradnja MUP-a i grada Novog Sada.

On je naveo i da se u Sremskoj Kamenici sada obučava 300 policajaca iz Novog Sada.

Da podsetimo, grupa maloletnika napala je nastavnika Ivana Janeša u subotu uveče u parku kod Železničke stanice. Oni su ga nekoliko minuta divljački tukli, a zatim i opljačkali. Janeš je za B92 ispričao kako je do tog nemilog događaja došlo.

Povodom ovog slučaja oglasile su se nevladine organizacije Gej strejt alijansa i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i najoštrije osudili napad.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je napad i navela da je to pokazatelj koliko su obrazovne ustanove, roditelji i društvo kao celina, zakazali u radu sa decom i omladinom na razvijanju tolerancije i poštovanju ljudskih prava.

Petrušićeva je apelovala na Ministarstvo prosvete da hitno postupi po preporuci koju je uputila pre dve godine, a u kojoj se traži da se iz nastavnih materijala i prakse eleminišu sadržaji koji promovišu stereotipe, predrasude i direktno su diskriminatorni, jer će se, kako smatra, u protivnom, slični događaji ponavljati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: