"Srbi da budu manjina u Sloveniji"

U Ljubljani, ispred sedišta Saveza srpske dijaspora, okupila se manja grupa građana koji su zatražili da se Srbima u Sloveniji dodeli status nacionalne manjine.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

23:53

Default images

Nakon okupljanja ispred sedišta Saveza srpske dijaspora, ta grupa se uputila ka Ministarstvu kulture Slovenije, zastavši ispred ambasade Srbije i gradske Skupštine, javila je slovenačka agencija STA.

Savez srpske dijaspore održao je četvrtak konferenciju za novinare na kojoj je pozvao slovenačku vladu da Srbima u Sloveniji dodeli status nacionalne manjine.

Predsednik Saveza Saša Gajić je rekao za slovenačku agenciju STA da je srpska zajednica u Sloveniji diskriminisana u odnosu na tri Ustavom priznate manjine - italijansku, mađarsku i romsku.

Gajić kaže da je srpska zajednica bila diskriminisana i kada je u pitanju pristup evropskim fondovima dodeljenim Ministarstvu kulture Slovenije.

Reč je o fondu od oko 15 miliona evra, navodi STA i prenosi da u Ministarstvu kulture Slovenije kažu da nije bilo nikakve diskriminacije i korupcije kada se dodeljivao taj novac manjinama.

Komentarišući mali broj danas okupljenih, Gajić je kazao da su organizatori samo želeli da skrenu pažnju na svoje zahteve i da će, ukoliko oni budu ignorisani, u roku od nekoliko meseci biti organizovan protest sa nekoliko hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: