Šta se krije u Titovom sefu?

Sef u kom je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari nakon smrti Josipa Broza otvoren je pre nekoliko meseci, a uskoro će se znati šta se u njemu nalazi.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

21:41

Default images

Na sve češće prozivke u medijima da Komisija i dalje, 33 godine posle Titove smrti, krije tajnu ovog sefa, Oliver Antić, šef tročlane komisije Predsedništva Srbije koja je otvarala sef, za "Novosti" odgovara: "Nema nikakve misterije. Komisija je završila rad i čekamo nalaz ovlašćenog sudskog veštaka".

Antić dodaje da je medijima bilo mnogo neistina, i da je, između ostalog, i sam naziv "Titov sef" netačan. "On se zvanično zove "depozit 555 Predsedništva SFRJ". Ne mogu da otkrijem šta je u njemu, mogu samo da kažem da ima dosta starina", objašnjava Antić.

Pošto je Komisija koju je imenovao predsednik Tomislav Nikolić, kao pravni naslednik Predseništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski veštak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.

"Očekujemo da on do septembra sastavi i podnese izveštaj, i tada bismo mogli da izađemo u javnost. Veštak će odgovoriti i na pitanje čije bi nađene stvari mogle biti", kaže Antić za Novosti. Ono za šta se utvrdi da je Titova privatna imovina sliće se u ostavinsku masu.

Zasada je samo potvrđeno da je u sefu nađena vredna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji. Prema rečima maršalove udovice Jovanke Broz, u sefu bi mogli biti i njegovi autorski honorari, nekoliko poslednjih plata, razni tekstovi i dokumenta, a ona veruje da je veliki deo Titovih i njenih dragocenosti pokraden.

Ostavinska rasprava Titovih naslednika započela je, na zahtev sina Žarka, 14. decembra 1983, a rešenje o podeli imovine, koje je Jovanka osporila, doneto je šest godina kasnije.

Ustavni sud proglasio je 2000. Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza - neustavnim. Otvoren je novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika. Tako je ostavina ponovo nastavljena tek u oktobru 2011. Kao naslednici pojavili su se udovica Jovanka, sin Miša, i deca pokojnog Žarka - Joška, Zlatica i Svetlana.

Poslednje ročište održano je u decembru, kada je sud i tražio od Predsedništva da otvori sef. Praktično, već šest meseci ostavinska rasprava čeka izveštaj o sadržaju sefa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: