Ponedeljak, 22.07.2013.

20:58

"I ratnu mašineriju protiv FARC-a"

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos obećao je odlučnu odmazdu, uz angažovanje "celokupne ratne mašinerije", za 19 vojnika koje su u subotu ubile snage FARC.

Izvor: Tanjug

Default images

Naime, na praznik nezavisnosti te zemlje, u dva napada pripadnici pobunjeničkih Revolucionarnih vojnih snaga Kolumbije (FARC) ubili su 19 vojnika.

Santos je u nedelju doputovao u Arauku, na granici sa Venecuelom, gde je u napadu iz zasede ubijeno 15 pripadnika bataljnona koji je čuvao izvesno naftno postrojenje, izveštava AFP.

Još četiri vojnika su ubijena u gradu Donseljo, u južnoj saveznoj državi Kaketa - tradicionalnom uporištu FARC-a.

FARC je u novembru prošle godine, kada su u Havani otpočeli pregovori između njega i kolumbijske vlade, tražio prekid vatre, ali je predsednik Santos to odbio.

Poslednjih godina FARC je doživljavao teške vojne poraze i prema procenama analitičara izgledi za okončanje njihove pobune, stare gotovo pola veka, nisu nikada bili bolji.

I kolumbijske vlasti i predstavnici FARC u poslednje vreme su govorili o tome kako je postignut preliminaran dogovor o agrarnoj reformi, ali da ništa neće bti rešeno dok se ne postignu sporazumi o svih šest tačaka pregovaračke agende, među kojima su i pitanje razoružanja i učešća FARC u politici.

Pregovori u Havani predstavljaju četvrti pokušaj od 1980-ih godina da se okonča sukob u kome je do sada poginulo 600.000, raseljeno više od 3,7 miliona, a nestalo 15.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: