"Uprkos krizi, HR bez sumnji u EU"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipovi kaže da Hrvatska nema nikakvih sumnji niti zadrški kada je reč o ulasku u EU, uprkos ekonomskoj krizi u kojoj se EU nalazi.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

16:09

Default images

Josipović je u intervjuu za američku agenciju AP kazao da posle 10 godina pregovora o članstvu, Hrvatska nije imala mogućnost da bira vreme ulaska u EU, određeno za 1. jul.

Josipović je dodao i da Hrvatska želi da pomogne svojim balkanskim susedima da postanu članice EU, što će, prema njegovom mišljenju, doneti definitivno pomirenje u regionu koji je bio zahvaćen ratovima.

Američka agencija podsetila je da Hrvatska, u kojoj je pre samo 20 godina vođen rat, u ponedeljak postaje 28. članica Evropske unije, kao tek druga država od šest bivših jugoslovenskih republika, posle Slovenije koja je u EU ušla 2004. godine.

"Ako budemo zajedno u Evropskoj uniji, znači da je svaki budući konflikt besmislen", ocenio je Josipović.

Pak se raduje više od Hrvata

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje Doris Pak poručila je da se raduje ulasku Hrvatske u EU više nego mnogi Hrvati.

"Mogu razumeti da se ljudi koji nemaju posao ne mogu da vesele, kao što bi to bilo pre desetak godina, no nijedna zemlja, uključujući i Nemačku, više ne može da opstane sama", navela je Pak.

Evropska unija, dodala je ona, posvećena je raznolikosti i htela bi da kultura svake zemlje bude "vidljiva, da se one međusobno upoznaju, poštuju i razmenjuju", prenosi Hina.

Prema njenim rečima, u toku su pregovori o novom kulturnom programu Unije za sedmogodišnje razdoblje, u vrednosti 1,8 milijardi evra.

"Političari pokazuju malo interesa za kulturu, iako važi pravilo da ste bez kulture ništa", ukazala je Pak koja u Zagrebu boravi povodom Dana "LUX filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: