Podrška Prištinskom univerzitetu

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će biti nastavljeno finasiranje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

20:19

Default images

Obradović je prilikom obraćanja dekanima i rektoru Prištinskog univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici rekao da ideja da se kvalitet i snaga Univerziteta promovišu, da će se nastaviti finasiranje kao i do sada i da tu nema nikakvih prepreka. Prema njegovim rečima, o obrazovanju nije razgovarano u Briselu.

“O obrazovanju i zdravstvu nije razgovarano u Briselu i nemojte se baviti onim što nije bio predmet razgovora. Vlada Srbije čini sve što je moguće da pitanja koja su postavljena reši u interesu države i Srba na Kosovu i Metohiji,” poručio je ministar prosvete.

Obradović je rekao da ne treba da otvaramo pitanja koja nisu otvorili drugi istakavši da će se Univerzitetu pomoći na svaki mogući način i materijalno i funkcionalno.

“Ne treba da otvaramo pitanja koja ne otvaraju u Evropi i da mi postavljamo pitanje sudbine Univerziteta koje ne postavljaju drugi. Ako to pitanje dođe na dnevni red onda ćemo zajedno tražiti rešenja i videti šta je za nas prihvatljivo i moguće i šta je evropska i svetska praksa po tom pitanju”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je Vlada Srbije donela pre nekoliko dana odluku o broju studenata koji će biti upisani o državnom trošku na fakultetima ističući da je na Prištinski univerzitet došao sa namerom da pruži podršku radu profesora i studenata i da kaže da je Vlada odobrila sve kvote koje su bile potraživane sa ovog univerziteta.

“Naša podrška radu Univerziteta neće biti samo u ovom delu nego i u drugim oblastima koji čine sadržaj univerziteta i fakulteta. Ono što je za mene važno jeste da ćemo zajedno raditi na trajanju, promociji i jačanju ovog Univerziteta, fakulteta u njegovom sastavu, podizanju kvaliteta znanja i efikasnosti fakulteta'', rekao je Obradović.

Treba da negujemo ono što je naše obeležje a od drugih da prihvatimo ono što je kvalitet, to je misija Univerziteta. Koliko fakulteti budu efikasniji, bolje učili studente utoliko će ovaj Univerzitet biti na boljem glasu i imaće obrazovni, državni i nacionalni karakter i značaj, poručio je Obradović.

On je rekao da je Prištinski univerzitet kvalitetan, da ima odlične nastavnike, studente i studijske programe ističući da je važno da nam država bude jaka i da izazove koji se javljaju zajedno rešvamo.

Treba tražiti najbolja rešenja koja će biti u interseu Srba na Kosovu i Metohiji, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Republike Srbije, rekao je Obradović.

Zato sam ovde, da vam pružim podršku kao ministar i sama činjenica da smo odobrili kvote na osnovnim studijama i masters studijam koje ste tražili ima daleko veći smisao nego bilo koja reč danas izgovorena, poručio je Obradović.

Obradović se u zgradi rektorata u Kosovskoj Mitrovici sa svojim saradnicima Brankom Mihajlović i Jovanom Bazićem susreo sa rektorom Prištinskog univerziteta i dekanima fakulteta a razgovarao je i sa predstavnicima Studentskog parlamenta i obišao Filozofski fakultet.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić izjavio je da su na ovoj visokoškolskoj ustanovi svesni odgovornosti i da su zato sa pravom zabrinuti.

“Ulog je veliki i on se zove opstanak. Bez srpskog pečata na diplomama, srpskog državljanstva, sudstva, teško se može uspostaviti konstanta, koja će Srbima sa Kosova i Metohije biti garant identiteta i opstanka”, rekao je Milačić.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici znanje stiče oko 10.000 studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: