"Proleće u odnosima sa Hrvatskom"

Nakon dogovora u Briselu i izvinjenja Tomislava Nikolića za zločine u ratu u Bosni, "buđenje proleća" obeležava i odnose Srbije i Hrvatske, piše bečki Standard.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2013.

10:46

Default images

List ukazuje da su Vučić i šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić najavili mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid, a hrvatska ministarka najavila je uz to podršku Zagreba Srbiji na putu u EU.

Dnevnik podseća da je sredinom aprila predsednik Hrvatske Ivo Josipović u intervju "Standardu" najavio je mogućnost povlačenja tužbi.

Preduslovi su dobri, ocenjuje list, dodajući da je Srbija prošle nedelje prosledila Hrvatskoj informacije o položaju dve masovne grobnice u mestu Sotin u blizini Vukovara.

Hrvatska je 1999.podnela tužbu za genocid protiv Srbije, a Srbija kontratužbu 2009.protiv Hrvatske, podseća "Standard".

List prenosi da je Vučić tokom posete Zagrebu rekao da bi Srbija i Hrvatska trebalo pitanja "pragmatično i racionalno posmatrati".

Dnevnik ukazuje da su, imajući u vidu skoro pristupanje Hrvatske EU,ekonomska saradnja i zajedničko korišćenje sredstava Unije važni za susede, i tvrdi da odnedavno postoji povećan pritisak SAD i Nemačke za poboljšanjem odnosa u regionu.

"Standard" prenosi da sada čak predstoji i sastanak Josipovića, koji je to do sada odbijao, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon izbora u Srbiji odnosi sa Hrvatskom i BiH su zahladneli, navodi list, dodajući da je Nikolić pre izbora za predsednika nazvao Vukovar "srpskim gradom" i negirao genocid nad Bošnjacima, a oslobađajuća presuda Anti Gotovini je dovela do daljih tenzija.

Hrvatska vlada je sada, nakon što je Nikolić promenio svoju retoriku, pozvala šefa srpske države na proslavu povodom prijema u EU 30.juna, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: