Grigorije: Najbolji Srbi žive u BiH

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da su Srbi iz BiH pokazali da su najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

14:18

Default images

Prema njegovim rečima, Srbi koji žive u BiH pokazali su se kao najbolji u pogledu očuvanja identiteta – i verskog i nacionalnog, ali i spremnosti da se bore za svoje postojanje.

"To su tako očigledne činjenice, jer vidimo, nažalost, u kakvu situaciju su dovedena naša braća Srbi u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji…", rekao je vladika, odgovarajući na pitanje agencije Srna o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da su za njega Srbi iz Bosne i Hercegovine - Bosanci.

Vladika, naime, smatra da su Srbi u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji "skoro u bezizlaznoj situaciji", da im predstoji teška borba ili kako bi, kako kaže, Njegoš rekao - "preužasna borba za opstanak”.

On je podsetio da su se, s druge strane, Srbi u BiH izborili da imaju svoj status, ime i postojanje u skoro nemogućim okolnostima, plativši to krvlju.

"Ponekad se čini da nekim ljudima nije milo što smo stameni i što postojimo takvi, kakvi jesmo, pa bi hteli da budemo ono što nismo. Mi se ne odričemo ni Bosne ni Hercegovine, ni Semberije ni Krajine, ni Romanije ni Ozrena, a srpstva i pravoslavlja ni za živu glavu. Mislim da svi u Srbiji koji nešto znaju - znaju o čemu govorim", ocenio je vladika Grigorije, preneli su banjalučki mediji.

Upitan o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, vladika kaže da tome nema ništa da doda pored onog što su o tom sporazumu rekli u SPC.

Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta i u RS

Vladika je najavio da će 9. juna selo Slato kod Nevesinja, u Republici Srpskoj, biti centar obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

On na toj svečanosti očekuje od 5.000 do 10.000 ljudi koji će, ujedno, imati priliku da iskažu i svoju humanost.

Vladika je objasnio da je svečanost dogovorena kao zajednička aktivnost eparhije zahumsko-hercegovačke i budimljansko-nikšićke, te Mitropolije dabrobosanske.

"Slato smo odabrali zbog toga što je u njemu Crkva Svetog Konstantina, ali i kako bi pomogli ovom selu, koje nema ni puta ni vode", rekao je vladika Grigorije.

Tokom svečanosti biće organizovan donatorski ručak kako bi se pomoglo selu, ali i da bi se prikupila sredstva za Fondaciju "Sveti Vukašin", za crkvu u Prebilovcima i za novootvoreni dom za decu sa smetnjama u razvoju u Nevesinju.

Vladika je istakao da je obeležavanje 17 vekova od donošenja Milanskog edikta podsećanje na jedan veliki jubilej i događaj u istoriji crkve, ali i evropske civilizacije.

"Car Konstantin je napravio jedan veliki potez, praktično je premestio prestonicu iz Rima u Carigrad, ali još veći značaj je bio duhovni - što je dao slobodu hrišćanima, koji su tri veka bili gonjeni. Onda su hrišćani kroz to učinili da civilizacija bude sasvim drugačija od onoga što je do tada bila - ubijanje i osvajanje… Jednostavno, tada je zaživela filozofija života u kojoj je i drugi važan", kazao je vladika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

208 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: