Objavljen tekst deklaracije APV

Vlada Vojvodine objavila tekst "Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

11:26

Default images

SNS i još neke partije ranije su deklaraciju ocenili kao secesionističku.

O Predlogu deklaracije trebalo je da se raspravlja juče u Skupštini Vojvodine, ali je sednicu otkazao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Pojedina udruženja koja se protive usvajanju deklaracije su za sutra najavila protest u Novom Sadu, a skupu će se pridružiti Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije.

U "Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine" konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa, a od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređvanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine", piše u Predlogu deklaracije.

Ovde možete pročitati celokupan tekst, objavljen na sajtu vojvođanske vlade.

Pastor pozvao na smirivanje tenzija u Vojvodini

Ištvan Pastor (Tanjug, arhiva)
S druge strane, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na Vladu Vojvodine da odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a na organizatore protesta protiv Vlade Vojvodine da odustanu od "uličnog politiziranja" i da se vrate u institucije sistema.

"Apelujem i molim da pokrajinska vlada odustane od ideje da se ovaj dokumenat nađe na dnevnom redu prve sledeće sednice Skupštine
Vojvodine. Jedino tako možemo stvoriti uslove za kompromis i za poboljšanje dokumenta, da razgradimo zidove nepoverenja. Apelujem i da se rešenja ne traže na ulici, jer znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugoročne. Moramo se vratiti u institucije sistema", rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Dodao je da je nakon sednice kolegijuma šefova poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine u utorak, 9. aprila, smatrao da je tenzija spuštena i da će se naći put za rešenje u okviru institucija, odnosno u skupštinskom Odboru za ustavno-pravna pitanja.

Ali "u poslednjih 36 sati stvari su se otrgle kontroli i uzele drugačiji tok, koji mene lično zastrašuje. To je tok u kome svi samo mogu gubiti, a teško da će neko nešto dobiti", poručio je Pastor.

On je rekao da je Vlada Vojvodine "na prepad, iznenada" plasirala Predlog deklaracije, koji je dosta problematičan u nekim elementima.

"Dokument je proizveo čitavu lavinu sukobljavanja. Sama koncepcija dokumenta je veoma problematična, jer meša ustavno-pravne principe i upravne odbore nekih preduzeća. A šta tek reći o tome da u Predlogu deklaracije piše da su problem počeli 2012. godine? A šta je onda
bilo 2008. godine, zašto smo bili uskraćeni za Zakon o javnoj svojini, Zakon o finansiranju nadležnosti, zašto devet godina nismo ni sa jednim predlogom zakona ušli u procedure u republičkom parlamentu?", kazao je Pastor.

On je ocenio da je to postalo povod za borbu za vlast i za ulično politiziranje.

"Zar je moguće da nam se to dešava 2013. godine? Zar je moguće da se, makar koliko deklaracija bila problematična, stvara atmosfera linča, kroz plakate, društvene mreže i novinske naslove? Zar je moguće da se opet govori o ustašama, separatizmu i otcepljenju? Nije valjda da će uvek tako biti kada god potegnemo pitanje prava Vojvodine?", upitao je Pastor.

Najavio je da će u radu Odbora za ustavno-pravna pitanja učestvovati i četiri eksperta kako bi se mogla otvoriti sva pitanja koja se tiču ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: