SPC očekuje podršku pape oko KiM

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve. Očekuje se nastavak podrške Vatikana oko Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

18:37

Default images

Patrijarh Irinej izrazio je nadu da će novi papa ostati na tragu svog prethodnika u, kako kaže, bratoljubivoj i nepokolebljivoj podršci pravoslavnom srpskom narodu i njegovim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije.

"Čvrsto izražavamo nadu da ćete vi, vaša svetosti, poput vašeg visokouvaženog prethodnika, tragajući za mirom i pravednošću, koji su preko potrebni ovom svetu, ostati na tragu bratoljubive i nepokolebljive podrške pravoslavnom srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije u problemu jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Republike Kosova'", navodi patrijarh.

Upućujući iskrene čestitke povodom izbora za novog episkopa drevnog i slavnog grada Rima - poglavara svih rimokatolika širom sveta, patrijarh je, ispunjen duhovnom radošću, u ime SPC kazao da je "Božja volja da svi narodi sveta poznaju onoga koji je pravi put, istina i život - jedini čovekoljubac, Gospod Isus Hristos”.

“On je budući Spasitelj sveta i izbavitelj od tame grehovne, danas je u vašoj ličnosti dobio još jednog novog duhovnog molitvenika pred prestolom svojim”, poručio je patrijarh.

“Vaše svešteno služenje pratiće iskušenja ovoga sveta koja ćete imati pred sobom, i ona predstavljaju ogromno breme - u ljudskim razmerama možda i nemerljivo. No, svi smo pozvani i da poslušamo Hristovu zapovest: 'Uzmite jaram moj na sebe i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smiren srcem, i naći ćete pokoj dušama svojim”.

Patrijarh je dodao i da se “slika dostojanstva čoveka u našim vremenima jasno urušava pred pritiscima raznih nepravdi, ugnjetavačkih ratova, neosnovanih pretnji totalitarnih režima i vlasti koje ne misle na budućnost ovog sveta, a kamo li da brinu za Hristovo carstvo nebesko”.

“Stoga se molimo Gospodu našem Isusu Hristu, da vam podari obilje svoje milosti i duhovne snage u novom zvanju za koje vas je Duh Sveti prizvao, kako bi istrajali na putu Jevanđelja sa njegovom vanvremenom porukom svetu i pozdravom koji je on vazda upućivao svojim učenicima: Mir vam”, naveo je patrijarh u čestitki koja je objavljena na sajtu SPC.

“Želeći vašoj svetosti, vašem Hristoljubivom kliru, kao i svim Rimokatoličkim vernicima širom sveta, svako dobro od darodavca svih dobara, još jedanput vas srdačno pozdravljamo i ostajemo u ljubavi vaskrslog Gospoda Isusa Hrista”, poručio je patrijarh srpski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: